Увага! Встановлено нерестову заборону

  • 510

 З метою забезпечення природного процесу відтворення водних біоресурсів та їх охорони встановлено заборону на добування водних живих ресурсів на час ходу риби на нерест з 11 квітня 2022 року, рибальство заборонено на всіх рибогосподарських водних об’єктах.

Дотримання рибалками-любителями та рибалками-промисловиками правил є вкрай важливим під час нересту, оскільки він відіграє важливу роль у відтворенні природних ресурсів та підтриманні сталих запасів риби. Кожен рибалка повинен починати з себе – не порушувати правил рибальства.

Однак, не вся риба одразу йде на нерест. Першими нерестують щука та окунь (ще в березні). Далі протягом квітня в нерестовий процес поступово залучається переважна більшість видів іхтіофауни. Останніми відкладають ікру короп, лин, сом (з середини-кінця травня). Щодо ікрометання, воно буває одноразовим, коли риби метають ікру впродовж декількох хвилин (щука, окунь, плітка і інші). Або порційним, коли риби метають ікру окремими порціями з інтервалами від декількох днів до 2-3 тижнів (лин, плоскирка, карась і інші).

Рибалкам-любителям під час нересту дозволяється виключно рибальство однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега у межах населеного пункту у дозволених місцях, за межами нерестовищ і з собою забирати тільки дозволену норму виловуДО ТРЬОХ кілограмів у день на людину.

Забороняється пересування плавзасобів у заборонених для рибальства зонах (за винятком установлених суднових ходів).

Терміни заборони на внутрішніх рибогосподарських водних об’єктах Кіровоградської області.

  1. Для любительського та спортивного рибальства:
  • на водосховищах – з 11 квітня по 20 червня 2022 року;
  • на річках і в корінних водах – з 11 квітня по 30 травня 2022 року;
  • у придаткових водах – з 11 квітня по 10 липня 2022 року.

 

  1. Для промислового рибальства:
  • на водосховищах – з 16 квітня по 24 червня 2022 року;
  • на річках і в корінних водах – з 16 квітня по 04 червня 2022 року;
  • у придаткових водах – з 16 квітня по 14 липня 2022 року.

Під час весняно-літнього нерестового періоду заборонено проведення днопоглиблювальних, вибухових, бурових та сейсмологічних робіт, видобуток гравію та піщано-ракушкової суміші, прокладання кабелів, трубопроводів та інших комунікацій, а також будь-яких робіт на водних об’єктах та їх прибережних захисних смугах в межах Кіровоградської області.

На період нересту в місцях, які оголошені нерестовищами, забороняється пересування всіх плавучих засобів, крім суден спеціально уповноважених органів, які здійснюють охорону водних біоресурсів.

Нагадуємо, до 30 червня діє заборона на вилов раків!

Незважаючи на заборону, грізним лихом для природи є браконьєри. Вони завдають величезної шкоди рибному господарству.

У період нересту в риби знижується відчуття загрози, вона масово гуртується і прямує зграями до нерестовищ Це і використовують браконьєри, які розставляють сітки на шляху до традиційних природних нерестовищ, використовують інші згубні знаряддя для незаконного вилову.

Закликаємо громадян бути відповідальними та дотримуватись визначених правил рибальства та режиму тиші на воді.

З повагою Новоукраїнський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.