У НОВОУКРАЇНСЬКІЙ ГРОМАДІ ОСВІТЯНИ ОБЛАШТУВАЛИ ШВЕЙНИХ ЦЕХ

  • 292

Фото без опису

Такий осередок у Новоукраїнці організували жителі громади ще у перші дні війни. Функціонує він на базі центру дитячої та юнацької творчості "ЗОРІТ". Спочатку тут шили теплі балаклави (близько 300 шт.) з тих матеріалів, які були у кожного вдома або приносили мешканці ТГ. Потім почали вже закуповувати тканину для літніх балаклав. Хоч і виникають постійні труднощі з пошуком тканини та фурнітури, процес все ж не зупинявся ні на день. При підрахунках собівартості таких виробів виявили, що власноруч пошиті у 3 рази дешевші, ніж закуплені.

Зараз робота цеху вийшла на новий рівень. Наразі найбільше зусиль майстринь зосереджено на пошитті дощовиків. До цієї справи підійшли з повною відповідальністю, аби не витрачати час на виготовлення не практичного продукту.

«Ми запросили військових і зняли з них мірки, також врахували усі їхні побажання. Отож, у результаті маємо дощовики, які зручно одягати на бронежилети та каски. Також індивідуально можемо шити великі або маленькі розміри» - говорить одна з ініціаторок створення швейного цеху Ірина Рубля.

З особливою увагою підбирали і матеріал для дощовиків. Спочатку закупили 6 метрів тканини і протестували її на надійність та водонепроникність. Після того як впевнилися, що вона дійсно якісна та зручна у використані, почали купувати рулони по 100 метрів. З одного такого рулону шиють 37 дощовиків. Всього вже виготовили та відправили на передову близько 60 плащів.

Майстрині зазначають, що найбільше проблем виникає з пошуком та закупівлею тканини та фурнітур, адже «руки» та бажання є. Також немало часу та сил витрачають на підтримку в належному стані інвентаря. Та це не заважає їм шити балаклави, бафи, дощовики та чохли на каски.

До швейної справи залучені працівники центру дитячої та юнацької творчості "ЗОРІТ", 2-ох дошкільних закладів, підприємці, мами воїнів, які боронять Україну, та просто небайдужі жителі громади. Ніхто з них раніше такому ремеслу не навчався, перекваліфікуватися їх змусила війна.