Обережно! Вибухонебезпечні предмети

  • 214

ОБЕРЕЖНО! ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ

 

Знаходження в умовах і на території військових дій наражає населення високому ризику, особливо в ситуаціях, пов'язаних зі збройними протистояннями, для яких характерна велика кількість жертв, пов'язаних з нерозбірливістю у веденні бойових дій і з інших причин, у результаті яких цивільні особи стають об'єктами безпосереднього нападу. І хоча цивільні не в змозі контролювати воєнні дії, вони можуть адаптувати свою поведінку, щоб не постраждати від цих дій, або вжити адекватних заходів якщо буде потреба.

Вибухонебезпечні предмети – це предмети, які спроможні принести  людям, тваринам поранення чи загибель, будівлям пошкодження або руйнування.

Вибухонебезпечні предмети бувають  промислового та саморобного  виробництва.

Міни та артилерійські снаряди, що не розірвалися, являють серйозну загрозу, вони бувають наступними:

 

протитанкові міни встановлюються на дорогах і шляхах сполучення та здатні знищити автомобіль, військову техніку та інший транспортний засіб;

протипіхотні міни менші і можуть встановлюватися в будь-яких місцях, через які проходять люди. Більшість протипіхотних мін заривається в землю. Не забувайте, що при встановлені міни на дорозі, можуть також можуть бути замінована прилягла до неї територія;

міни-пастки представляють собою невеликі вибухові пристрої, які приховані в предметах, що виглядають повсякденними або навіть привабливими (наприклад, з яскравим фарбуванням) та вибухають при дотику до них. Цей термін використається також для мін, з'єднаних з будь-яким предметом тобто все, що завгодно - від трупа людини до покинутої автомашини або мобільного телефону.

 

Якщо вами виявлено вибухонебезпечний предмет

 

  • Побачивши вибухонебезпечний предмет (гранату, снаряд, бомбу и т. Ін.), не підходьте близько до нього, покличте  людей та попросіть терміново повідомити про знахідку у міліцію. Не дозволяйте випадковим людям торкатися небезпечного предмету або намагатися знешкодити його.

 

  • Здійснюючи поїздки у громадському транспорті, звертайте увагу на залишені сумки, портфелі, згортки, іграшки та предмети, у яких можуть знаходитись саморобні вибухонебезпечні пристрої. Терміново повідомте про це водію, машиністу поїзду, будь-якому працівнику міліції. Не відкривайте їх, не чіпайте руками, попередьте людей про небезпеку.

 

  • Заходячи у під’їзд, звертайте увагу на сторонніх людей й невідомі предмети. Як правило, вибуховий пристрій у будівлі закладають у підвалах, на перших поверхах, під сходами. Будьте уважні та обережні.
  • Помічайте предмети схожі на зображені на фотографіях, чи будь-які інші дивні, невідповідні до обстановки, незнайомі речі, що привертають до себе увагу, покинуті іграшки і побутові предмети, а також дротові розтяжки, зазвичай натягнуті на рівні з колінами. Все, що має підозрілий вигляд, обминайте  і повідомляйте у відповідні органи (поліцію, військових, рятувальників).

 

  • Обминайте зелені насадження, місця зі слідами руйнувань, звалища, покинуті будівлі, машини і зруйновану техніку, шляхи з пошкодженим покриттям, місця обстрілів і бойових дій, а також зони позначені сигнальними стрічками, знаками з черепом і кістками й написами УВАГА МІНИ!

 

  • Помітивши підозрілий предмет чи місце, не намагайтеся підійти ближче, сфотографувати чи взяти в руки, а запам’ятайте, як вона виглядає і де знаходиться, і якнайшвидше повідомте знайомим, рятувальникам, чи представникам місцевої влади.

 

  • Опинившись на замінованій ділянці (позначеній сигнальними стрічками, знаками з черепом і кістками й написами УВАГА МІНИ!), не намагайтеся вийти самостійно, а залишайтеся на місці і кличте на допомогу.

 

Якщо стався вибух!

 

  • Пересувайтесь обережно, не чіпайте пошкоджені конструкції та оголений дріт.
  • У пошкодженому приміщенні із-за небезпеки вибуху газу не можна користуватися відкритим вогнем.
  • При задимленні захистіть органи дихання мокрим рушником, частиною одягу.
  • Дійте у відповідності з наказами осіб, які керують розбором завалів, ліквідацією наслідків вибуху.

 

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області