Увага! Небезпечний карантинний шкідник кукурудзи

  • 180

Фото без опису

До уваги сільськогосподарських товаровиробників!

 

Західний кукурудзяний жук - небезпечний карантинний шкідник кукурудзи, обмежено поширений в Україні з 2001 року. Наразі присутній в 15 областях. На території Кіровоградської області вперше виявлений в 2018 році.

За рік розвивається одне покоління шкідника, але шкоди завдають і личинки і дорослі жуки.

Личинки здебільшого з’являються на початку червня. Вилупившись, вони рухаються крізь землю у пошуках коріння кукурудзи. Личинки в молодому віці харчуються кореневими волосками, потім зі зростанням і збільшенням харчових потреб завдають шкоди усій кореневій системі. В результаті погіршується процес надходження вологи та засвоєння поживних речовин, знижується стійкість рослин до вилягання, рослини жовтіють, відстають у рості, в’януть, нерідко молоді рослини гинуть. Особливо в посушливі роки, коли рослини страждають від нестачі вологи. Пошкоджені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають, а стебло набуває форми «гусячої шиї». При незначній заселеності поля ознаки присутності західного кукурудзяного жука практично не помітні.

Дорослі жуки, харчуючись маточковими нитками, можуть порушувати запилення кукурудзи, підгризаючи зелені тканини листя - бути переносниками збудників грибкових, бактеріальних та вірусних хвороб кукурудзи. При живленні жука на генеративних органах зменшується кількість зерен в качані, в результаті чого падає врожайність. Дорослі жуки на посівах кукурудзи зазвичай з’являються на початку липня у період цвітіння кукурудзи. Спочатку з'являються самці, а через 5-7 днів - самки. Після спарювання, здебільшого наприкінці липня, самки починають відкладати яйця в ґрунт. Процес триває не довго і переважно у вересні більшість жуків вже гине. Зимує шкідник у ґрунті в стадії яйця.

Переміщення діабротіки відбувається за допомогою транспортних засобів та в результаті природного розселення жуків.

Найбільш простим способом виявлення жуків на ранніх стадіях заселення є проведення обстеження за допомогою феромонних пасток. Одним із найефективніших заходів боротьби  та профілактики  проти  західного  кукурудзяного жука є сівозміна. Хімічні обробки за потреби  проводяться препаратами  згідно з "Переліком пестицидів  та агрохімікатів, дозволених для використання в Україні.

Неконтрольований розвиток західного кукурудзяного жука здатен створити серйозну проблему при вирощуванні кукурудзи. Тому основна задача сьогодні - повноцінний нагляд за посівами кукурудзи, оцінка та аналіз виявлень при здійсненні обстеження посівів, вжиття ефективних заходів з метою локалізації та ліквідації шкідника.