Що потрібно знати при купівлі та продажу новорічної ялинки

  • 104

Фото без опису

 

Вже незабаром  з’являться в продажу зелені красуні, але далеко не всі продавці мають законне походження зазначеного товару.

Уже декілька років, з метою недопущення знищення молодих хвойних насаджень, у тому числі лісових культур та відповідно до Концепції створення єдиної державної системи електронного обліку деревини і плану заходів щодо її реалізації, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.11.2009 №1408-р, новорічні ялинки, незалежно від підпорядкованості та форми власності підприємства чи організації, що здійснює їх заготівлю, повинні маркуватися спеціальними уніфікованими засобами (бирками, самоклейними етикетками). Уніфіковані засоби повинні містити індивідуальний номер та відповідний йому штрих-код, який заноситься до єдиної системи електронного обліку деревини. Перевірка законності походження ялинки відбувається шляхом введення номеру із бирки (самоклейної етикетки), яка прикріплена до ялинки, на сайті www.ukrforest.com. У випадку, якщо інформація на сайті відсутня, це може свідчити про сумнівне походження ялинки.

На виконання доручення Державної екологічної інспекції України від 21.11.2022 № 945 "Про посилення заходів щодо запобігання  здійснення правопорушень під час періоду  заготівлі дерев хвойних порід в передноворічний період" Державною екологічною інспекцією Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області) розпочато проведення щорічної природоохоронної операції "Новорічна ялинка".  З початком операції  будуть здійснюватись комплексні заходи з охорони, збереження та невиснажливого використання хвойних насаджень в передноворічний період.

Тому слід нагадати, що за порушення вимог законодавства під час заготівлі та реалізації новорічних ялинок Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність, а саме:

Відповідно до статті 64 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі і вивезення деревини та заготівлі живиці – тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 102 до 238 грн. і на посадових осіб - від 170 до 272 грн.

Відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян в розмірі від 510 до 1020 грн. і на посадових осіб - від 2550 до 5100 грн.

За шкоду заподіяну лісу внаслідок самовільної рубки хвойних насаджень розраховуються збитки згідно "Такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу", затверджених Постановою Кабінету міністрів України від 23.07.2008 року № 665.

Відповідно до частини 1 статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їх придбання – тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої, про що рішення приймаються відповідними місцевими судами.

Новоукраїська міська рада та Державна екологічна інспекція Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області) закликає всіх громадян вимагати від реалізаторів новорічних ялинок документи, що підтверджують законності їх набуття, та не купувати новорічні ялинки невідомого походження без електронного маркування. Не допускати самовільного спилу/пошкодження ялинок для власних потреб та пам'ятати про те, що збереження новорічних традицій насамперед не повинно завдавати збитки та шкодити навколишньому природному середовищу.