Повідомлення RASFF щодо виявлення хлорпірифосу у кукурудзі для приготування попкорну

  • 141

Фото без опису

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надійшло інформаційне повідомлення, що через систему швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF)  від 24 квітня 2023 року № 2023.2025, стосовно виявлення хлорпірифосу у кукурудзі для приготування попкорну, що експортувалась з Іспанії (виробник: Liven SA, Barcelona) до України (отримувач: ТОВ «Фоззі Коммерц», вул. Гоголівська 1А, 07408).

Інформаційно: Хлорпірифос застосовують як контактний інсектицид широкого спектру дії. Серед симптомів отруєння ним – біль у животі та зниження гостроти зору. Хлорпірифос є основою для виробництва багатьох пестицидів. Цей пестицид використовується для боротьби зі шкідниками, що становлять небезпеку для понад 60 різних культур. Також його використовували для медичної, санітарної та побутової дезінфекції у приміщеннях. Дослідження американських вчених довели, що навіть незначні дози хлорпірифосу, які нещодавно вважались умовно безпечними, можуть чинити негативний вплив на здоров’я людей. Хлорпірифос паралізує нервову систему комах та має подібну дію і на людину — порушує розвиток мозку.

Новоукраїнське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області попереджає щодо можливості обігу та реалізації вищезгаданої продукції на території громади. При виявлені даного продукту в обігу терміново повідомляти управління за тел.: (098) 392-66-30, або на електронну адресу: e-mail: 17.dpss.kr@ukr.net