Інформація про виконання Стратегії розвитку, Програми соціально-економічного та культурного розвитку і Плану соціально-економічного розвитку Новоукраїнської міської територіальної громади за І півріччя 2023 року

  • 350

Фото без опису

Стратегія розвитку Новоукраїнської міської територіальної громади складається з трьох напрямів розвитку громади, кожен із напрямів має Стратегічні та Оперативні цілі. Виконання Стратегії розвитку, Програми і Плану соціально-економічного та культурного розвитку Новоукраїнської міської територіальної громади за І півріччя 2023 року розглянемо в рамках виконання напрямів розвитку громади.

 

Напрям А. ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК ГРОМАДИ

Підвищення рівня життя кожного мешканця громади відбувається в результаті місцевого економічного розвитку. Такий розвиток неможливий без інвестицій із зовнішніх джерел та власних інвестицій у розвиток території. Один із першочергових заходів, який необхідно було реалізувати - оновити Генеральний план, також пройдено експертизу плану вартістю 48 тис.грн., наступним кроком є замовлення плану зонування м. Новоукраїнка.

Проведено інвентаризацію привабливих для інвесторів об’єктів нерухомого комунального майна та земельних ділянок, сформовано реєстр вільних земельних ділянок, здійснюється його постійна актуалізація.

На 2023 рік нараховано орендної плати за договорами оренди землі  у сумі         25345,4 тис.грн. за облікованими 1010 договорами оренди землі на загальну площу 5 647 га. Для юридичних осіб сума орендної плати нарахована 21845,3 тис.грн., для фізичних осіб -      3 500, 1 тис.грн.

Проведено продаж права оренди на конкурентних засадах (земельних торгах) по 2 земельних ділянкам:

-           21 березня 2023 року - продаж права оренди земельної ділянки загальною площею 0,0043 га з кадастровим номером 3524010100:50:222:0038, з цільовим призначенням – для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (код КВЦПЗД – 03.07), вид угіддя – землі під соціально-культурними об’єктами (КВЗУ 008 03), що розташована за адресою: вул. Соборна, м. Новоукраїнка Кіровоградської області, на земельних торгах строком оренди земельної ділянки 10 років, із річною орендною платою у сумі 25 100 грн., що складає 98% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

-           15 травня 2023 року - продаж права оренди земельної ділянки в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом, загальною площею 1,4485га з кадастровим номером земельної ділянки 3524087000:02:000:0769, з цільовим призначенням – для рибогосподарських потреб (КВЦПЗ 10.07), що розташована за межами м. Новоукраїнка Кіровоградської області, на земельних торгах строком оренди земельної ділянки 25 років, із річною орендною плату у сумі 3 510 грн., що складає 9,6683% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Продаж земельних ділянок комунальної власності несільськогосподарського призначення протягом першого півріччя 2023 року не здійснювався.

Для збалансованого економічного розвитку громади потрібно підтримувати малий та середній бізнес. Рішенням Новоукраїнської міської ради затверджено програму підтримки суб’єктів малого і середнього бізнесу на території Новоукраїнської міської ради на   2017-2025 роки. З міського бюджету виділено кошти для надання фінансової підтримки суб’єктами малого та середнього бізнесу та оголошено конкурс бізнес-проектів суб’єктів малого та середнього підприємництва. Підписано договір про спільну діяльність щодо фінансової підтримки суб’єктів малого і середнього підприємництва між Регіональним фондом підтримки підприємництва в Кіровоградській області та Новоукраїнською міською радою від 11.01.2023 року.

У м. Новоукраїнка планується реалізація трьох інвестиційних проектів, а саме комплекс з самообслуговування по вул. Миколи Вороного, торгівельного комплексу по вул. Соборна та агрологістичний центр по вул. Промислова. Розпочато будівництво комплексу з самообслуговування по вул. Миколи Вороного.

Протягом І півріччя 2023 року в м. Новоукраїнка відкрито торгівельні заклади та інші об’єкти надання побутових послуг:

магазин "Пиво$Вино" м.Новоукраїнка, вул.Гіталова, 19, фізична особа-підприємець Мохінько Леся Віталіївна. Спеціалізація – роздрібна торгівля продовольчою групою товарів (пиво, вино, рибні закуски);

клуб віртуальної реальності "VP QUEST"м.Новоукраїнка, вул.Соборна 50/2, фізична особа-підприємець   Здохлій Людмила Миколаївна. Спеціалізація – надання розважальних послуг;

бар "LOFT" м.Новоукраїнка, пров.Бориса Кофмана,  9, фізина особа-підприємець Плотян Олександр Сергійович. Спеціалізація - заклад громадського харчування;

магазин "Julia", м. Новоукраїнка, вул. Соборна, 83-в, фізична особа – підприємець Костанян Юлія Олександрівна. Спеціалізація – роздрібна торгівля промисловою групою товарів (жіночий одяг).

24 травня 2023 року проведено інформаційний захід для суб’єктів господарювання з актуальних питань їх діяльності та  відповідних змін в законодавстві. В громаду завітали фахівці управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держспоживслужби у Кіровоградській області. Буднікова Л.С., начальник відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області розповіла про вимоги законодавства із надання інформації про продукцію державною мовою, особливостей реалізації складної побутової техніки, додержання вимог законодавства щодо розповсюдження пластикових пакетів, про ринковий нагляд у сфері нехарчової продукції розповів Олійник Д.С., головний спеціаліст відділу ринкового та метрологічного нагляду управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області. Питання  рекламування товарів державною мовою, попередження та зменшення вживання тютюнових виробів, заборони реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів, куріння у заборонених місцях розповіла Сухопарова В.О., начальник управління захисту прав  споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області. На усі поставлені питання підприємці отримали роз’яснення фахівців.

Підприємцям громади було запропоновано взяти участь у безкоштовному міні-курсі та акселераційній програмі для підприємців "Адаптивні стратегії бізнесу в умовах воєнного стану". Мета проєкту - допомогти учасникам удосконалити свої продукти та послуги, покращити свої підприємницькі компетенції, знайти можливості для масштабування, вийти на нові ринки, зайняти нові ніші та залучити інвестиції. Міні-курс складається з 6 воркшопів з яких буде відібрано 30 підприємців, які зможуть покращити свій бізнес і вивести його на новий рівень. В рамках проєкту польські партнери нададуть спеціальну програму консультацій, менторингу щодо можливостей для українського бізнесу.

У Новоукраїнській міській раді створено робочу групу з  місцевого економічного розвитку, до якої включено представників бізнесу, які разом з працівниками виконавчого комітету будуть впливати на економічний розвиток громади. Досягнення покращення в економіці громади можливе при співпраці влади з лідерами бізнесу та пересічними громадянами для створення публічно-приватного партнерства, що матиме позитивний вплив на місцевий діловий клімат та конкурентне становище громади. Формування сприятливого бізнес-середовища, створення умов для інвестування сприятиме економічному зростанню і поліпшенню якості життя громади.

Для поширення інформації про громаду, підвищення її іміджу створено промо-ролик про Новоукраїнську міську територіальну громаду, готуються проекти для залучення інвестиційних коштів на розвиток території.

Продовжуються будівельні роботи по проекту "Реконструкція території парку з поліпшеною інфраструктурою для бізнесу та громадян в м. Новоукраїнка "Сквер на Соборній".

Новоукраїнська громада співпрацює з проєктами міжнародної технічної та іншими організаціями, такими як UNICEF, UPSHIFT, кампанією GIZ, ГО "Слов’янський культурний центр "Задзеркалля", Благодійний фонд "Безпечне майбутнє". В межах програми UPSHIFT за підтримки ЮНІСЕФ та іспанського агентства з міжнародного співробітництва в галузі розвитку реалізовано проект "JUMP" (придбано батути). За допомоги Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) реалізовано проекти "#ПОВОЛОНТЕРИМО?" (проведено двохденний тренінг для навчання волонтерів), "#ПОБАЧИМО?" (проведено закупівлю технічного обладнання (ноутбук, проєктор, колонка, тринога та супутні послуги) для проведення заходів в рамках проєкту «Волонтер+», таких як кіноклуб (проведення показів соціальних роликів, кінофільмів та їх подальше обговорення, територія: Мар’янопільський, Воронівський, Захарівсський старостинські округи, м. Новоукраїнка),  "Молодіжний центр "2ROOM" (молодь створила простір у рамках програми UPSHIFT. "2room" складається з двох кімнат, які розташовані на базі закладу позашкільної освіти "ЗОРІТ". Відтепер тут проводитимуть майстер-класи, івенти, ігри та дивитимуться кіно. Дізнатись про найближчі заходи у центрі можна на фейсбук сторінці центру. Вартість проєкту 1 мільйон 200 тисяч гривень, з них 400 тисяч гривень спрямовані на ремонт приміщення (заміна вікон, дверей, підлоги, вирівнювання стін, стеля), 300 тисяч гривень спрямовані на закупівлю технічного оснащення, 300 тисяч гривень спрямовані на закупівлю меблів та устаткування, 100 тисяч гривень на методичні матеріали (ігри, література), 100 тисяч гривень на дизайн), "-1 поверх" (встановлено спеціальні сферичні дзеркала на перехрестях, які мають обмежену оглядовість, пов’яну із природним ландшафтом та щільністю споруд). Також за рахунок проектів отримано різноманітне обладнання та інструменти для комунальних закладів ( два однофазні дизельні генератори 12 кВт, три трифазні дизельні генератори 8.5 кВт, драбина складна 3.8 м, електричний відбійний молоток 40 Дж, бензопила, шуруповерт акумуляторний, дрель-перфоратор, медичні заклади отримали 17 електрокардіографів, 5 отоскопів, сумки першої допомоги, акушерський хірургічний набір, аптечки класу А, гігієнічні набори 2-х видів, набір для лікування гострої діареї, шприцеві насоси, таблетки для очищення води, пластиковий брезент 4*5 м. та баки для води).

При Новоукраїнській центральній бібліотеці в рамках проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) "Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їхніх опікунів, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок війни в Україні" організовано Батьківський клуб. Основне завдання даного об’єднання – організація спільних заходів в бібліотеках Кіровоградщини для батьків та дітей з актуальних питань, як для дітей так і їх сімей. Зустрічі клубу проходили  протягом І кварталу 2023 року. В рамках проєкту бібліотека отримала від Дитячого фонду "Безпечне майбутнє" (ООН UNICEF) термопод, фліпчарт, 4 дитячі настільні гри та 2 кейси матеріалів для проведення майстер класів, організації ігор, конкурсів та інших заходів.

Мобільна бригада Новоукраїнського МЦСС отримала гуманітарну допомогу на загальну суму 360,22 тис. грн: ліхтарик - 1 шт., ноутбук – 1 шт., мобільний телефон – 1шт., повербанк – 1 шт. та  українські гігієнічні набори 60 шт, комплекти зимового одягу дитячі – 28 шт, мультиварки – 30шт. Отримувачами даної гуманітарної допомоги є найбільш вразливі сім’ї громади, які перебувають у складних життєвих обставинах та відібрані під час обстеження фіхівцями із соціальної роботи Новоукраїнського МЦСС.

Також громада отримала від кампанії GIZ побутову техніку та речі для облаштування спальних місць для ВПО. Частина отриманої гуманітарної допомоги, а саме мікрохвильові печі, електроплити та чайники, була спрямована на забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб,  які перебувають на території громади, у першу чергу її отримали багатодітні сім’ї, особи з інвалідністю, особи похилого віку, які оселилися в будинках з відсутніми електроприладами. Комунальні некомерційні підприємства "Новоукраїнська міська лікарня" та "Центр первинної медико-санітарної допомоги" були обрані для комплектування меблями та необхідним інвентарем для відділень, відвідувачами яких є внутрішньо переміщені особи та жителі громади, що нині перебувають у складних життєвих обставинах. Нові ліжка, матраци, подушки та постільна білизна розміщені у закладах відповідно до потреб. Мікрохвильові печі, електроплити, чайники вкрай необхідні для пацієнтів з маленькими дітьми, яким необхідно готувати та підігрівати суміші для годування, а також для людей, які потребують спеціального харчування за призначеними дієтами. Для покращення якості умов перебування ВПО у нашій громаді Центр комплексного перебування забезпечено додатковими ліжками, матрацами, подушками, постільною білизною, а також чайниками та плитами для приготування їжі. Крім того, зазначена співпраця дала можливість додатково облаштувати ще 50 місць для комплексного перебування ВПО. Наразі приміщення знаходиться у процесі укомплектування ліжками з відповідною ж кількістю матраців, подушок та постільної білизни, бойлерами, чайниками, пральною та сушильною машинками, плитами для готування та мікрохвильовими печами.

Серед отриманої гуманітарної допомоги від компанії GIZ Ukraine за дорученням Уряду Німеччини є і пральні та сушильні машинки. Саме вони допомагають тримати речі в чистоті та дбати про одяг, що призначений для ВПО та знаходиться у Гуманітарному центрі Новоукраїнської громади. Скористатися послугами "пральної кімнати" також можна і в Центрі соціальних послуг, відвідувачами якого є особи з числа внутрішньо переміщених та жителі громади, які власне отримують послуги у Центрі.

У Центрі комплексного перебування ВПО замінено 17 вікон на нові енергозберігаючі та шумоізолюючі склопакети, що дозволить зменшити витрати тепла, забезпечить економію коштів на енергоносії, створить більш комфортні умови проживання для внутрішньо переміщених осіб. Покращенню умов проживання ВПО у Центрі сприяла співпраця із ГО Десяте Квітня, яка, окрім заміни вікон, надавала й іншу гуманітарну допомогу для внутрішньо переміщених осіб.

Напрям В. СТВОРЕННЯ КОМФОРТНИХ УМОВ НА ТЕРИТОРІЇ ГРОМАДИ

Даний напрям передбачає поетапне здійснення капітального ремонту інфраструктурних об’єктів: доріг, мостів, тротуарів, систем водопостачання та водовідведення, реконструкції очисних споруд, будівництво нових та очистку існуючих артезіанських свердловин, очищення русел малих річок та громадських криниць, реконструкція мереж зовнішнього освітлення вулиць, а також проведення благоустрою громади.

У галузі житлово-комунального господарства протягом 2023 року будуть проводитися поточні ремонти будинків, систем водопостачання та водовідведення, ремонти комунальних доріг, тротуарів, заходи з освітлення вулиць та інше.

У зимовий період проводилися роботи з прогортання та очищення доріг від снігу, посипання протиожеледними матеріалами.

Під час акції весняного благоустрою всі колективи комунальних підприємств, установ та організацій прибирали прилеглі території до закладів та закріплені за ними території громадських місць і дитячих майданчиків.

До акції весняного благоустрою долучились представники соціально відповідального бізнесу. Покращено дві проблемні дороги, що на території міста. Це частини вулиць Миколи Вороного та Юрія Чайковського, які не є у комунальній власності, але  зважаючи на їх важливість для громадян, підприємства ТОВ "Бантишівський щебінь" та ТОВ "Зерновик" відгукнулись на прохання міської влади та спільно із комунальниками відновили проїзну спроможність дорожніх ділянок.

Під час проведення заходів місячника благоустрою проводилося прибирання території громади, ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ, проведено заходи з благоустрою на кладовищах громади, підгортання міських сміттєзвалищ. Тричі проведено покіс трави на території громади, вартість робіт – 103,2 тис.грн..

У Новоукраїнській громаді працює станція моніторингу радіаційного фону та якості повітря. Станція здійснює контроль та реєстрацію рівня радіації, отримує інформацію про хімічну небезпеку та якість повітря в регіоні. З отриманими показниками можна ознайомитися в телеграм чатботі. Підписатись на Radiation and Smog Alarm можна за посиланням https://t.me/ecocity_smog_alarm_bot.

Станція встановлена завдяки міжнародній програмі Чисте повітря для України, яку реалізують чеська ГО Arnika та українська ГО" Фрі Ардуіно" за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської республіки в рамках програми #Transition. Новоукраїнська міська рада підписала меморандум про співпрацю з громадською організацією "Фрі Ардуіно" (яка впроваджує Українську мережу громадського моніторингу якості повітря "Eco City" та проєкт "Чисте повітря для України").

Проведено очищення води в криницях громадського користування по місту Новоукраїнка та селах Звірівка й Новоолександрівка за рахунок коштів міського бюджету –  49,5 тис.грн.

Проведено роботи з оновлення дорожньої розмітки в м.Новоукраїнка, вартість робіт склала 217,1 тис.грн.

Облаштовано зупинку по вул.Миколи Вороного за рахунок спонсорських коштів.

Для комунальних підприємств громади придбано спецодяг куртки, напівкомбінезони, футболки, сигнальні желети, брюки, взуття, рукавиці, вартістю 90 тис.грн.

У місті Новоукраїнка є кілька перехресть, які мають обмежену оглядовість, пов’яну із природним ландшафтом та щільністю споруд. Таку проблему вирішують за допомогою встановлення спеціальних сферичних дзеркал. Три таких дзеркала було встановлено на дорогах міста - на перехрестях вулиць Покровська та Героїв Крут (Демченка), Піщанобрідська та Івана Богуна, Соборна та Героїв України. Для фінансування було залучено кошти міні-гранту проекту UPSHIFT Україна. Встановили дзеркала працівники Новоукраїнського ЖКП.

У травні прогрейдеровано дорогу із насипним покриттям, яка з’єднує населені пункти Воронівського старостинського округу - с. Воронівка, Улянівка із центром ТГ - містом Новоукраїнка. До працівників Новоукраїнського ЖКП долучились представники соціально відповідального бізнесу, які надали транспорт для підвезення підсипного матеріалу: ФГ "Фефелов", ФГ "Віват", ФГ "Землероб", ТОВ "Воронівське", одноосібник Віталій Котик. Підсипний матеріал для робіт було придбано міською радою та за кошти благодійників: ФГ "Землероб", депутата міської ради Олега Коваленка, родини Скороход, ФГ "Грушевського" та ін. Буде продовжено підсипання та грейдерування доріг із насипним покриттям по всій території громади.

На звернення жителів села Звірівка, розпочато будівництво огорожі навколо сільського цвинтаря. Спершу, комунальні служби громади, виконавці громадських робіт із числа безробітних, що стоять на обліку РЦЗ, разом із активними звірівчанами розчистили від парослі дерев та кущів межі кладовища та розпочали демонтаж старої пошкодженої огорожі. Наступник кроком стало встановлення нової огорожі.

Оперативно відновлено водопостачання користувачам центрального водогону, що було призупинено через надскладну аварію на перехресті вулиці Миколи Вороного. На сесії міської ради було виділено кошти у сумі 73,6 тис.грн.  для заміни труби водогону на цій ділянці, щоб запобігти в подальшому виходів із ладу водопроводу на цій локації.

Відновлено освітлення на вул. Героїв Крут та додатково встановлено освітлення на мосту, що з’єднує зазначену вулицю та вул. Миколи Вороного. Заплановано відновлення вуличного освітлення по Соборній (ділянка від пров. Лікарняного до ПТУ 40).

Придбано навантажувач, цей потрібний новий і сучасний механізм допомагає комунальникам тримати лад на міських сміттєзвалищах, прогортати дороги взимку та виконувати іншу вкрай важливу роботу.

Завершено виготовлення проекту на капітальний ремонт вул. Миру. Його відповідно до розпорядження голови Кіровоградської обласної військової адміністрації передано в Агенцію місцевих автомобільних доріг, з метою подальшого виконання, розпочато процес закупівель. За проектно-кошторисною документацією вартість ремонту становить 74,5 млн. грн.

З метою розвантаження транспортного потоку з інших центральних вулиць міста, заплановано капітальний ремонт ділянок вулиці Покровська. Виготовлено проектно-кошторисну документацію та проведено експертизу проекту. Вартість робіт складає –           4,4 млн.грн.

Заплановано  поточний ремонт дорожнього покриття повітряно-струменевим  методом (машиною з установкою ямкового ремонту) по вулицях: Соборна, Миколи Вороного, Павлівська, Героїв-рятувальників (Курчатова), Валерія Лобановського, Гетьманська, Марка Кропивницького, Тараса Шевченка, та селі Захарівка вулиці: Ювілейна, Лікарняна, Клубна, Житникова.

 

Напрям С. СТВОРЕННЯ СВІДОМОЇ ТА АКТИВНОЇ ГРОМАДИ З ВИСОКОЮ ЯКІСТЮ ЖИТТЯ

Головна мета даного напряму полягає в сталому розвитку людських ресурсів, зокрема в створенні системи патріотичного, культурного, екологічного та естетичного виховання громади. Громада має стати культурним центром змістовного відпочинку, регіонального розвитку спорту та охорони здоров’я, освітнім та духовним центром виховання молодого покоління.

Стратегічно важливими є налагодження комунікації з громадою зі зворотнім зв’язком, що має позитивно впливати на свідомість мешканців громади. Інформація про діяльність Новоукраїнської міської ради висвітлюється на сайті міської ради, сторінках газети "Новоукраїнські новини", також спілкування відбувається під час зустрічей з керівництвом Новоукраїнської громади. На сайті міської ради є громадська приймальня міського голови, портал щодо звернення громадян.

Система освіти Новоукраїнської ОТГ має на меті гарантувати кожному учню та вихованцю, відповідно до його потреб і психолого-фізичних можливостей, умови необхідні для розкриття та реалізації його здібностей, підготувати його до подальшого розвитку, спроможності самореалізації в сучасному світі, участі суспільному житті, в сприянні розвитку демократії, толерантності, справедливості та незалежності. Виховання свідомих громадян із  раннього дитинства – найважливіша стратегічна мета в побудові громадянського суспільства. Важливим завданням на території громади є створення системи сучасної освіти та забезпечення розвитку дошкільної освіти.

Станом на 01 липня 2023 року в громаді функціонує 4 заклади загальної середньої освіти: Новоукраїнський ліцей № 4 Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області з Фурманівською філією, Новоукраїнський ліцей № 6 Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області з двома філіями (філія № 1, філія № 3), Новоукраїнський ліцей № 8 Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області з трьома філіями (Воронівська філія, Мар'янопільська філія, Захарівська філія), Новоукраїнський ліцей "Лідер" Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області.

У мережі закладів дошкільної освіти Новоукраїнської міської ради функціонує 4 заклади дошкільної освіти, 2 філії, 3 дошкільних підрозділи: Новоукраїнський комунальний заклад дошкільної освіти "Ромашка" Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області, Новоукраїнський комунальний заклад дошкільної освіти "Берізка" Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області, Новоукраїнський комунальний заклад дошкільної освіти "Зернятко" Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області, філія "Барвінок" та Звірівська філія Новоукраїнського комунального закладу дошкільної освіти "Зернятко", Захарівський заклад дошкільної освіти "Казка" Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області, дошкільні підрозділи Мар’янопільської та Воронівської філії Новоукраїнського ліцею № 8 Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області та Фурманівській дошкільний підрозділ Новоукраїнського ліцею № 4 Новоукраїнської міської ради.

Позашкільну освіту в громаді надає центр дитячої та юнацької творчості "ЗОРІТ". Забезпечує учнів закладів загальної середньої освіти у профорієнтаційній, допрофесійній підготовці Новоукраїнський міжшкільний навчально-виробничий комбінат.

Протягом січня-червня 2023 року було забезпечено стабільну роботу дошкільної, позашкільної та загальної середньої освіти.

У зв’язку з повномасштабним вторгнення російських військ в Україну освітній процес у закладах освіти громади було організовано за різними формами, враховуючі наявність укриття та місць у ньому. У 7 школах, 5 садочках та 2 позашкільних закладах облаштовано найпростіші укриття, а саме: здійснено поточні ремонти, придбано обладнання, оформлено акти. Очне навчання організовано було у 4 закладах загальної середньої освіти (Воронівська філія, Новоукраїнський ліцей №4, Фурманіська філія, Захарівська філія), в одному закладі дошкільної освіти (КЗДО "Зернятко") та у позашкільних закладах. В інших закладах освіти навчання організовано за змішаною формою.

У 2023 році 29 травня у Новоукраїнській громаді останній дзвінок пролунав для 2082 учнів, серед яких 81 дитина має статус внутрішньо переміщеної особи.

65 учнів наших шкіл навчаються за кордоном.

Попри складні умови, школярі продемонстрували хороші результати у навчанні: із 103 випускників маємо 15 медалістів (13 золотих та 2 срібні медалі).

З 202 учнів дев'ятих класів 11 отримали свідоцтво про здобуття базової середньої освіти з відзнакою.

У 2022/2023 навчальному році маємо:

-           24 переможця обласних олімпіад ( ліцей №6 – 9 переможців, ліцей №8 -6 переможців, ліцей №4 – 4 переможця, ліцей "Лідер" – 5 переможців).

-           2 переможців обласного етапу Всеукраїнського конкурсу імені Петра Яцика,

-           1 переможця обласного етапу Міжнародного конкурсу імені Тараса Шевченка,

-           3 переможця обласного конкурсу – захисту МАН.

Заклади дошкільної освіти громади працюють у звичайному режимі. У травні розпочала роботу філія "Барвінок", де облаштовано укриття.

На початку 2023 року проведено тендерні процедури та закупівлю вугілля, пелетів для закладів загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти. Заклади загальної середньої освіти забезпечені вугіллям на 97%, ЗДО – на 100%, ЗПО – на 100%. Альтернативним паливом (пелета): ЗЗСО – на 100%, ЗДО – на 100%.

З метою підготовки до нового начального року у закладах проводяться  поточні ремонти котелень та приміщень.

Щомісяця здійснюється оплата за спостереження та обслуговування автоматичної пожежної сигналізації Новоукраїнського КЗДО "Зернятко", Новоукраїнського ліцею "Лідер" та №4, Новоукраїнського КЗДО "Ромашка".

Проведено дератизацію, дезинсекцію, дезинфекцію приміщень закладів освіти.

У закладах загальної середньої та дошкільної освіти Новоукраїнської міської ради планується проведення робіт по заміру опору ізоляції та ревізії блискавкозахисту, повірки терморегуляторів плит та духових шаф.

З метою дотримання протиепідемічних та санітарних вимог планується  проведення процедури щодо придбання миючих та дезинфікуючих засобів.

Чотирма шкільними автобусами здійснювалося підвезення учнів до закладів загальної середньої освіти. За рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам та співфінансування з місцевого бюджету оголошено процедуру закупівлі шкільного автобуса для підвезення учнів Мар"янопільської філії Новоукраїнського ліцею №4 Новоукраїнської міської ради.

У травні 2023 року проведено обстеження будівель філії №3 та КЗДО "Берізка" для облаштування найпростіших укриттів в цих закладах на суму 8800,00 грн.

У травні 2023 року завершено поточний ремонт укриття Новоукраїнського ліцею №4. Здійснено роботи по встановленню вентиляції, АПС, заміни дверей, облаштовано додаткові кімнати, збільшено санвузол, оздоблено частину підлоги плиткою, а іншу пофарбовано. На роботи витрачено коштів державної субвенції – 1142,182 тис.грн, місцевого бюджету – 1136,842 тис.грн.

Відповідно до розпорядження начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації від 26 травня 2023 року №566-р "Про затвердження переліку проектів та розподілу обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти області", наказу директора департаменту освіти і науки Кіровоградської обласної військової адміністрації від 07.06.2023 року №180-од "Про на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти області" Новоукраїнський ліцей №6 визначено для отримання державної субвенції. Проєкт "Реконструкція будівлі Новоукраїнського ліцею №6 Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області з улаштуванням захисної споруди цивільного захисту за адресою: Кіровоградська область, м.Новоукраїнка, вул. Соборна 75/3" (з виготовленням проєктно-кошторисної документації) буде  завершено до 25 грудня 2023 року та прийнято в експлуатацію новий об’єкт ЗСЦЗ. Реалізація проєкту надасть можливість охопити більше учнів очною формою навчання.

Заклади освіти громади забезпечено генераторами та пальним до них.

Відділом освіти проводиться робота щодо патріотичного виховання учнів. 04 січня 2023 року на базі Новоукраїнського ліцею № 6 відбулося засідання міського методичного об'єднання вчителів фізичного виховання та "Захист України".

19 квітня 2023 року проведено семінар-нараду щодо проведення міського етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл" (Джура).

05 травня 2023 року на Центральному міському стадіоні відбувся І (міський) етап Всеукраїнська дитячо-юнацька гра "Сокіл" ("Джура"), молодша вікова група.

12 травня 2023 року на базі Новоукраїнського ліцею № 4 було проведено міський етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура"), середня і старша вікова група. У заході взяли участь представники Новоукраїнського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки та військової частини.

19 травня 2023 року на Центральному міському стадіоні відбулися міські змагання фізкультурно-патріотичного фестивалю учнів України "Козацький гарт".

З метою підвищення медіаграмотності дітей громади на базі центру дитячої та юнацької творчості "ЗОРІТ" працюють гуртки "Комп'ютерний Всесвіт", "Основи програмування: мобільні застосунки (додатки) ОС Android", "Цифрова фотографія".

Волонтерські загони закладів загальної середньої освіти впорядковують історичні пам'ятки, місця поховань невідомих солдатів, братських могил, меморіалів та об'єктів, які увічнюють пам'ять загиблих за незалежність і територіальну цілісність України, плетуть маскувальні сітки, збирають кошти, продукти харчування, продукти особистої гігієни для ЗСУ та людям, які були під окупацією.

З метою поглиблення знань користувачів про героїчні сторінки історії України, борців за незалежність проводились заходи патріотичного напрямку   до Дня Соборності України, до Дня пам’яті героїв Крут, до Дня героїв Небесної Сотні, до Дня Героїв, зокрема – "Ми – Українці, наш дім – Україна!", "Україна- моя Батьківщина", "День Соборності України-символ єднання українського народу", "Тернистий шлях до свободи України", "22-січня День Соборності України", "Живий ланцюг як, символ єдності України", "Історія та сьогодення української Соборності", "З Україною в серці!", "Шлях до незалежності", "Велика Злука-великі сподівання", "Захід, Схід - одна країна! Це Соборна Україна!", "Україна Соборна!", "У всьому світі ,кожен зна, Батьківщина лиш одна!", "Україна: соборна, вільна, сильна!", "Я люблю Україну!", "Україна була, є і буде", "Єдина країна- єдиний народ", "Одна, єдина, неділима", "В єдності- сила", "Україно! Ти- моя молитва", тематичні уроки, засідання у форматі "круглих столів", лекції, тематичні лінійки, інформаційні хвилинки, присвячені вшануванню пам’яті Героїв Крут за темами "Із забуття в безсмертя", "Подвиги Героїв Крут: подвиг із сьогодення", "Причини та наслідки трагедії під Крутами", "Українське розстріляне відродження", "Їм було лише шістнадцять", класні години "Бій під Крутами: відомі й невідомі сторінки", "Життя після Крут. Як склалася доля учасників січневого бою", "Крути – бій за майбутнє", години пам'яті "Пам’ятайте своїх героїв!", "Волі народної дзвін", "Крути–символ українського патріотизму", переглянуто фільми "Крути 1918", "Крути", "Пам'ятай про Крути", "Крути - молода кров", "Герої Крут- вічно живі", "Бій під Крутами", уроки-реквієм "Герої живуть вічно", "Крути… Мужність і біль України", виховні години "Герої не вмирють…", "Герої не вмирають доки пам'ять про них жива", "І пам'ять серця, і вічний смуток", "Забули б люди назавжди всі війни, але героїв не забути нам", "Герої не вмирають…Просто йдуть…", "Хто вмирає в боротьбі – в серцях живе навіки!", "Шлях звільнення кожної нації від поневолення густо кропиться кров'ю ворожою і своєю", "Ми пам'ятаємо про вас, Герої" за участі учасників бойових дій.

У шкільних бібліотеках оформлено тематичні виставки художньої літератури, друкованих видань за темами "Вічна пам'ять героям", "Трагічна сторінка української історії на шляху до незалежності України".

До Дня Єдності в закладах освіти Новоукраїнської міської ради було проведено круглі столи, виховні години, флешмоби з використанням елементів державної символіки.

У заходах взяло 720 учнів та вихованців закладів освіти Новоукраїнської міської ради.

Оформлено книжкові виставки, тематичні викладки історичної літератури, документів, фотовиставки у бібліотеках, антитерористичної операції та операції об’єднаних сил на теми "Слід пам’ятати вічно", "Загиблим героям-захисникам присвячується…", "Пам’ятаємо їх подвиг".

У закладах дошкільної освіти було проведено інформаційно-патріотичні заходи: бесіди, тематичні розваги, виставки малюнків, слухання віршів, пісень про Україну.

До Міжнародного дня захисту дітей було проведено Свято обдарованих дітей, де було вручено одноразову грошову винагороду 41 учням (вихованцям, випускникам) закладів освіти Новоукраїнської міської ради за перемогу та здобуття призових місць (індивідуально або у складі команди) у всеукраїнських та обласних олімпіадах з базових дисциплін, турнірах, конкурсах, спортивних змаганнях. Також було проведено розважально-ігрову програму "Всі ми родом із дитинства", акцію "Запобігти! Врятувати! Допомогти!".

02 червня 2023 року для учнів Новоукраїнського ліцею № 4 було проведено квест "Безпечне літо" за участі представників ДСНС.

З 02 червня по 01 липня 2023 року на базі центру дитячої та юнацької творчості "ЗОРІТ" працює літній клуб "Дозвілля".

17 вчителям шкіл громади вручено премії педагогам, які підготували переможців всеукраїнських та обласних олімпіад з базових дисциплін, турнірів, конкурсів.

Проводиться робота Новоукраїнським центром професійного розвитку педагогічних працівників.

У січні 2023 року проведено:

12 педагогів пройшли навчання та отримали сертифікати від ГО "Ла Страда-Україна" за проєктом "Соціо-емоційна підтримка підлітків в Україні в умовах війни".

19 січня 2023 року працівники Новоукраїнського центру взяли участь в онлайн-консультації "Як працювати з нормативними документами?", яку організовано обласним навчально-методичним центром освітнього менеджменту та координації методичних формувань КЗ "КОІППО імені Василя Сухомлинського".

25 січня в Новоукраїнському ліцеї "Лідер" Новоукраїнської міської ради працівниками комунальної установи "Новоукраїнський центр професійного розвитку педагогічних працівників" Новоукраїнської міської ради проведено семінар-практикум для заступників директорів закладів загальної середньої освіти "Конструктор навчальних планів та програм" та проведено семінар-практикум для заступників директорів закладів загальної середньої освіти "Сертифікація від А до Я: що має знати завуч, щоб підготувати педагогів".

Учасникам обласного етапу Всеукраїнського конкурсу "Учитель року-2023" надано консультації щодо методики проведення онлайн-уроків, а також проведено практикум з емоційної стабілізації в стресових ситуаціях, зокрема участі в конкурсному випробуванні.

Проведено підготовчий етап до проведення майстерок "Упровадження Концепції "Нова українська школа" в закладах загальної середньої освіти Новоукраїнської громади". Спікеркам надано консультації.

Розпочато реалізацію проєкту  "Соціо-емоційна підтримка підлітків в Україні в умовах війни" з учнями 7 класу Новоукраїнського ліцею "Лідер".

Адміністраціям закладів освіти надано консультації щодо організації атестації та підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Здійснено консультування голів методичних об’єднань щодо планування роботи на ІІ семестр. Здійснювалася робота з координації діяльності методичних об’єднань.

У січні відбулися засідання восьми методичних об’єднань.

У лютому 2023 року проведено:

З метою надання психологічної підтримки педагогам громади започатковано онлайн-зустрічі "Ресурсність учителя: перезавантаження та відновлення".

Проведено цикл тренінгів для практичних психологів та соціальних педагогів із залученням кризових психологів з тематики "Діти і війна".

Спільно з працівниками Новоукраїнської центральної бібліотеки, в рамках просвіти дорослих, у тому числі осіб ВПО,  проведено  тренінг для батьків "Батьківсько – дитячі відносини. Теорія прив’язаності".

8 лютого КУ "Новоукраїнський ЦПРПП" організував для педагогів громади вебінар на одну з найактуальніших освітніх тем "Формувальне оцінювання навчальних досягнень в системі НУШ".

Спікерка вебінару - Оксана Cтепанова, учителька історії та громадянського суспільства гімназії № 2 м. Хмельницького, тренерка НУШ від ГС "Освіторія".

Проведено ряд онлайн-консультацій, а саме:

-           для голів та секретарів атестаційних комісій закладів щодо проведення атестації;

-           для вчителів початкових класів щодо участі в сертифікації;

-           для практичних психологів та соціальних педагогів щодо подання звітності через автоматичну інформаційну систему "Я – психолог".

Надано індивідуальні консультації щодо побудови індивідуальної траєкторії професійного розвитку.

Здійснювалася робота з координації діяльності методичних об’єднань.

У лютому відбулися засідання семи методичних об’єднань.

У березні 2023 року проведено:

З метою поширення кращого педагогічного досвіду вчителів  нашої громади, які впроваджують компетентнісне навчання з використанням нових освітніх методик та з метою професійної підтримки педагогічних працівників пройшов цикл онлайн-майстерок "Упровадження Концепції "Нова українська школа" в закладах загальної середньої освіти Новоукраїнської громади".

Надавалися індивідуальні консультації з питань професійного розвитку, підготовки педагогів до викладання предметів у 6 класі, організації освітнього процесу у дистанційному та змішаному форматі.

Здійснювалася робота з координації діяльності методичних об’єднань. У березні відбулися засідання чотирнадцяти методичних об’єднань.

У квітні проведено:

Проведено зустріч голів методичних об’єднань "Спадщина Василя Олександровича Сухомлинського: щира розмова". Сплановано проведення серпневих зустрічей педагогічних працівників та заходів з відзначення 105-річниці від дня народження Василя Сухомлинського.

Для заступників директорів закладів загальної середньої освіти проведено семінар "Підготовка до сертифікації – 2023".

Здійснювалася робота з координації діяльності методичних об’єднань. У квітні відбулися засідання чотирьох методичних об’єднань.

У травні 2023 проведено:

Консультант Центру була залучена в якості експерта з сертифікації учителів початкових класів від Державної служби якості освіти в Кіровоградській області.

Надавалися індивідуальні консультації з питань професійного розвитку, підготовки педагогів до викладання предметів у 6 класі, організованого завершення 2022/2023 н. р.

Здійснено аналіз діяльність психологічних служб закладів освіти у 2022/2023 н. р.

Здійснено аналіз проведення атестації педагогічних працівників у 2022/2023 н. р. Адміністраціям закладів освіти надано рекомендації її удосконалення.

Проведено круглий стіл голів шкільних методичних об'єднань початкових класів з обміну досвідом щодо упровадження електронного освітнього ресурсу навчального призначення в освітній процес закладів загальної середньої освіти нашої громади  "Дидактичний мультимедійний контент для початкових класів КМ  МЕДІА ED PROFI".

Проведено  тренінг зі старшокласниками Новоукраїнського ліцею № 4 з попередження насильства над дітьми, з особливою увагою до насильства під час воєнних дій.

Здійснювалася робота з координації діяльності методичних об’єднань.

У травні відбулися засідання двох методичних об’єднань.

У червні 2023 року проведено:

З метою підвищення кваліфікації педагогічних працівників з питань запобігання та протидії насильству над дітьми організовано сертифіковане навчання для 26 педагогічних працівників з проблеми "Запобігання та протидія насильству над дітьми. Алгоритми реагування педагогічних працівників на випадки насильства, з особливою увагою до домашнього насильства в період війни" від ГО "Ла Страда – Україна". Участь у тренінзі також взяли спеціалісти служби у справах дітей, міського центру соціальних служб та поліції.

З вихованцями Новоукраїнського центру дитячої та юнацької творчості "ЗОРІТ" проведено тренінг з попередження насильства над дітьми.

Здійснювалася робота з координації діяльності методичних об’єднань.

У червні відбулися засідання двох методичних об’єднань.

Протягом І півріччя 2023 року в закладах культури Новоукраїнської міської ради проводилися різноманітні культурно-мистецькі заходи:

04 січня  2023 року в Новоукраїнській  центральній бібліотеці в рамках проєкту Батьківський клуб проведено  зустріч з психологом "Долаємо синдром емоційного вигорання".

05 січня  2023 року в центральній  бібліотеці  в рамках проєкту Батьківський клуб проведено зустріч з психологом "Долаємо паніку!", для дітей дидактична гра "В гостях у казки".

06 січня 2023 року в дитячій філії Новоукраїнської центральної бібліотеки  для малюків проведено Story-time "Чарівні різдвяні історії".

12 січня 2023 року в Новоукраїнській центральній бібліотеці  в рамках проєкту Батьківський клуб проведено годину застереження "Все в твоїх руках".         

12 січня  2023 року у дитячій філії Новоукраїнської центральної бібліотеки проведено літературну подорож "Подорожуючи казками Шарля Перро".                  

12 січня 2023 року у Воронівській філії Новоукраїнської центральної бібліотеки  проведено літературну мандрівку  "Чарівний  світ казок Шарля Перро".

13 січня 2023 року у дитячій філії Новоукраїнської центральної бібліотеки  проведено заняття гуртка "Творча майстерня",  майстер-клас  "Різдвяний янгол".

17 січня 2023 року  земляк і краєзнавець Сергій Мілютін презентував відвідувачам центральної бібліотеки  матеріал по темі "Бій під Крутами: міф та реальність".

18 січня 2023 року у рамках проєкту "Будуємо місточок між бібліотекою і садочком" працівниками дитячої філії Новоукраїнської центральної бібліотеки проведено  бібліотечний урок "Різноманіття дитячої книги" для вихованців дитячого садка "Ромашка".

19 січня 2023 року дитячий Хор "Мажоринка" Новоукраїнської дитячої музичної школи взяла участь  у театральній виставі "Новорічна Україна" "Мудрий Дідух".

19 січня 2023 року в Новоукраїнській центральній бібліотеці в рамках проєкту Батьківський клуб проведено захід "Арт-терапія: як розмовляти з дитиною про мистецтво".

21 січня 2023 року у Захарівській  філії Новоукраїнської центральної бібліотеки  проведено година Соборності "Україна єдина країна".

23 січня  2023 року для студентів ДНЗ ПТУ №40 у Новоукраїнській центральній бібліотеці  проведено година державності "В єднанні сила: на шляху до соборної України".

24 січня 2023 року в рамках клубу "Підліток" за участі модератора кіноклубу "Docu club "NA" Тетяни Сави для студентів ДНЗ ПТУ №40 у Новоукраїнській центральній бібліотеці проведено школу безпеки "Кібербулінг та як від нього захиститися".

25 січня 2023 року в рамках проєкту "Будуємо місточок між бібліотекою і садочком" працівниками дитячої філії для вихованців дитячого садочку «Ромашка» проведено огляд дитячої періодики "Журнальний калейдоскоп".

26 січня  2023 року працівниками центральної бібліотеки для студентів ДНЗ ПТУ №40 проведено годину історичної  пам'яті "Героїка трагедії Крут".

27 січня 2023 року працівниками Воронівської філією Новоукраїнської центральної бібліотеки  проведено годину історичної пам'яті "Крути: трагедія, подвиг, пам'ять".

31 січня 2023 року у Новоукраїнській центральній бібліотеці в рамках проєкту Батьківський клуб проведено  творчу майстерню "Як не проґавити талант дитини?".

01 лютого 2023 року В рамках проєкту "Будуємо місточок між бібліотекою та садочком" бібліотекарі дитячої філії Новоукраїнської центральної бібліотеки з вихованцями дитячого садочка "Ромашка" провели огляд книг  О. В. Зав'язкіна з  серії "Світ навколо нас".

05 лютого 2023 року працівниками дитячої філії Новоукраїнської центральної бібліотеки проведено відео огляд книжкової серії "Готель Фламінго" - автор Алекс Мілвей.

07 лютого 2023 року в рамках проєкту Батьківський клуб у Новоукраїнській центральній бібліотеці проведено інформаційний колаж "Як допомогти дитині в  складних умовах…" Зустріч з психологами.

07 лютого 2023 року у День безпечного Інтернету в дитячій філії  Новоукраїнської центральної бібліотеки  було проведено День бібліографії "У світ книг через комп’ютер".

08 лютого 2023 року працівниками Новоукраїнської центральної бібліотеки проведено  зустріч в Батьківському клубі. Актуальна розмова "Відверта розмова про це.... Поговоримо на делікатну тему!".

08 лютого 2023 року  в рамках проєкту " Будуємо місточок між бібліотекою і садочком",  бібліотекарі дитячої філії Новоукраїнської центральної бібліотеки завітали до дитсадка "Ромашка". Для вихованців двох груп " Ромашка"  та "Соняшник"  проведено бібліотечний урок " Ілюстратори сучасної дитячої літератури".

09 лютого  2023 року працівниками Новоукраїнської центральної бібліотеки проведено зустріч в Батьківському клубі. "STOP стрес. Як допомогти дитині, яка перебуває в стресовій ситуації? ̎.

09 лютого 2023 року працівниками  дитячої філії Новоукраїнської центральної бібліотеки проведено  заняття гуртка "Творча майстерня" в "Сімейному ХАбі" для ВПО. Виготовлення валентинок в техніці "скрапбукінг" з елементами "витинанки".

13 лютого 2023 року у Новоукраїнській центральній бібліотеці проведено онлайн-вікторина "Все починається з любові".

14 лютого 2023 року у Новоукраїнській центральній бібліотеці проведено онлайн-вікторина "На крилах любові".

14 лютого 2023 року  бібліотекарем  інформаційно – ресурсного центру Новоукраїнської  центральної  бібліотеки проведено інтернет урок "День безпечного Інтернету. Як уберегтися онлайн" для учнів Новоукраїнського ліцею "Лідер".

14 лютого 2023 року  в Захарівській філії Новоукраїнської центральної бібліотеки пройшов День закоханих в Батьківщину. Учасниками були здобувачі освіти Захарівської школи та молодь села - користувачі бібліотеки.

15 лютого  2023 року в Новоукраїнській центральній бібліотеці спільно з учнями ДНЗ ПТУ 40 проведено Хронометр пам’яті "Небесна сотня Євромайдану".

15 лютого 2023 року Флешмобом "Україна  єдина" в Новоукраїнській центральній бібліотеці відзначили День єднання.  

16 лютого 2023 року флешмобом "Книга єднає Україну" бібліотекарі центральної бібліотеки відзначили День єднання.

17 лютого  2023 року до Дня рідної мови в дитячій філії Новоукраїнської центральної бібліотеки оформлено святкову книжкову виставку "Збережемо наш скарб - рідну мову!", на якій  представлено розмаїття мовознавчих видань, підбірки поетичних творів, афоризмів, крилатих висловів, віршів про мову.

20 лютого 2023 року  у Новоукраїнській центральній бібліотеці проведено мовознавчу веб-вікторину "Єднає рідна мова".

20 лютого 2023 року в Захарівській філії Новоукраїнської центральної бібліотеки пройшла година пам'яті "Небесна Сотня - Ангели свободи".

20 лютого 2023 року у філіях міського палацу культури "Ювілейний" оформлено фотовиставки до Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні на тему "Герої не вмирають".

21 лютого 2023 року в рамках обласної акції "Наша мова – українська!" у Новоукраїнській центральній бібліотеці  презентовано книжкову виставку "Є мова – є нація" та проведено з учнями 9 класу філії №1 ліцею №6  інтелектуальну гру "Мова – ДНК нації".

21 лютого 2023 року працівники дитячої філії Новоукраїнської центральної бібліотеки провели інтелектуальну онлайн-вікторину "Веселкова наша мова".

22 лютого 2023 року до Міжнародного дня рідної мови бібліотекарі дитячої філії Новоукраїнської центральної бібліотеки провели з відвідувачами "Сімейного ХАБу" інтелектуальну вікторину "Веселкова наша мова".

24 лютого 2023 року працівники  Новоукраїнської центральної бібліотеки та Захарівської філії  Новоукраїнської центральної бібліотеки долучилися  до акції  "Українка – у кожній з нас".

24 лютого 2023 року у філіях міського палацу культури "Ювілейний" діяли фотовиставка  "В моїй Україні сьогодні війна".

24 лютого 2023 року з нагоди відзначення 152-ї річниці від дня народження великої доньки нашого народу – Лесі Українки митці міського палацу культури "Ювілейний" долучились до акції "Українка – у кожній з нас" та взяли участь у відеочитанні поезії видатної поетеси. У Мар'янопільській філії МПК "Ювілейний"  організовано книжково-ілюстраційну виставку до дня народження Лесі Українки "Ні я жива! Я вічно буду жити!".

25 лютого 2023 року до дня народження Лесі Українки користувачі Захарівської філії Новоукраїнської центральної бібліотеки виготовляли фліпбук "Леся Українка - донька Прометея".

01 березня 2023 року працівники Захарівської філії Новоукраїнської центральної бібліотеки для користувачів-дітей  провели зустріч біля книжкової виставки "Наша мова мов чиста течія ріки у незбагненнім сріблі слова".

02 березня 2023 року в рамках проекту "Будуємо місточок між бібліотекою і садочком",  бібліотекарі дитячої філії Новоукраїнської центральної бібліотеки завітали до дитсадка "Ромашка". Для вихованців двох груп "Ромашка" та "Соняшник" було проведено книжкові посиденьки "Моя перша книжка про природу".

03 березня до дня народження видатної української поетеси Наталі Забілої працівники дитячої філії  Новоукраїнської центральної бібліотеки  підготували виставку-портрет "Письменниця родом з дитинства", які ознайомили читачів з найцікавішими творами.

08 березня 2023 року з метою інформування здобувачів освіти, батьків, вчителів та убезпечення дітей від участі у новій молодіжній субкультурі ПВК "Редан", в рамках морально – правового клубу "Підліток" працівниками Новоукраїнської центральної бібліотеки для учнів ДНЗ ПТУ №40 спільно зі старшим інспектором ЮП лейтенантом поліції Новоукраїнського РВП ГУНП в Кіровоградській області Ольгою Ляшенко, психологом Новоукраїнського районного відділу філії Державної установи "Центр пробації" в Кіровоградській області Тетяною Філіною та провідним психологом Новоукраїнського міського центру соціальних служб Юлією Язловецькою   проведено інформаційно - виховну бесіду "STOP – "Редан".

08 березня 2023 року учні та викладачі Новоукраїнської дитячої музичної школи провели захід, присвячений першому академічному концерту першокласників.  

08 березня 2023 року напередодні дня народження Т. Шевченка у Новоукраїнській центральній бібліотеці  старшокласники ліцею "Лідер" з своїм викладачем рідної мови Л. В. Білявською аби вшанувати пам'ять генія українського народу. Увагу учасників заходу акцентовано  і на матеріалах книжкової виставки "Геній і пророк українського народу", яка діяла у читальній залі бібліотеки.                   

09 березня 2023 року, відзначаючи 209-ту річницю з Дня народження Тараса Григоровича Шевченка, працівники Новоукраїнської центральної  бібліотеки взяли участь у благодійній культурно-мистецькій акції "Свою Україну любіть". Локація бібліотеки діяла у фойє міському палаці культури "Ювілейний". Увазі містян представлено гру- домінушку "Від кріпака до генія", матеріали книжкових виставок "Геній і пророк українського народу", "Ти нам залишив прагнення високі, шляхи священні, по яких іти".

09 березня 2023 року, з нагоди відзначення 209-ї річниці з Дня народження великого українського пророка, поета, художника Тараса Григоровича Шевченка та з метою гідного вшанування творчої спадщини великого Кобзаря у міському палаці культури "Ювілейний"  проведено благодійну культурно-мистецьку акцію "Свою Україну любіть" на підтримку ЗСУ. У міському палаці культури "Ювілейний", Мар'янопільській та Захарівській філіях міського палацу культури  "Ювілейний" діяли виставки творів поета, фото-зони, виставки дитячих малюнків на теми творів Т.Г. Шевченка. Митці Мар'янопільської та Захарівської філій міського палацу культури "Ювілейний" долучились до обласної акції "Тарасове слово кличе до Перемоги".

09 березня 2023 року відбулася чергова зустріч Батьківського клубу, що діє на базі Новоукраїнської центральної бібліотеки. Зустріч присвячувалась темі стосунків між батьками і їх дітьми.

09 березня 2023 року працівники Новоукраїнської центральної бібліотеки взяли участь в акції "Тарасове слово кличе до Перемоги" до 209-ї річниці від дня народження українського поета, мислителя Тараса Григоровича Шевченка.

09 березня 2023 року у дитячій філії Новоукраїнської центральної  бібліотеки  проведені поетичні читання "Великий син великого народу", де користувачі бібліотеки читали свої улюблені твори великого Кобзаря. Також для присутніх проведено огляд книжкової виставки "Кобзареве слово – вічне!".

09 березня 2023 року в Захарівській філії Новоукраїнської центральної бібліотеки з користувачами бібліотеки проведено  Шевченківську годину "Звучать Шевченкові слова".

09 березня 2023 року  в Мар'янопільській  філії  Новоукраїнської центральної бібліотеки проведено голосні читання "Шевченкове слово в віках не старіє".

10 березня 2023 року в рамках морально – правового клубу "Підліток" для учнів ДНЗ ПТУ №40 працівниками Новоукраїнської центральної бібліотеки спільно з провідним інспектором Новоукраїнського РУ ГУ ДСНС України у Кіровоградській області лейтенантом служби цивільного захисту Катериною Карпенко проведено годину – застереження "Варто знати кожному" (правила безпечної поведінки у разі виникнення надзвичайної ситуації).

10 березня 2023 року у Новоукраїнській дитячій музичній школі  проведено шкільний тур обласного конкурсу учнів  мистецьких шкіл "Паросток".

13 березня 2023 року у Новоукраїнській центральній бібліотеці проведено зустріч Батьківського клубу на тему: "Що ж таке конфлікт, які існують типи та стадії конфліктів, чи часто у житті кожного з присутніх вони трапляються ? З ким? Як вони їх розв'язують?"  спільно з практичною психологинею ДНЗ ПТУ №40 м. Новоукраїнка Анжелою Зарудніцькою.

13 березня 2023 року у Новоукраїнській центральній бібліотеці для відвідувачів територіального центру  до дня українського добровольця було проведено інформаційний мікс "Героїв стежина – від батька до сина…".

13 березня 2023 року в дитячій філії Новоукраїнської центральної бібліотеки було проведено презентацію персональної виставки творчих робіт юної майстрині з бісероплетіння Марії Стружикової.

14 березня 2023 року в дитячій філії Новоукраїнської центральної бібліотеки проведено "Творчу майстерню". Працювали в техніці орігамі.

19 березня 2023 року хореографічний колектив "Нова" філії №1 міського палацу культури "Ювілейний" (керівник Оксана Полтавець) взяли участь у Всеукраїнських змаганнях зі спортивного бального танцю "Cherkasy Cup" у м. Черкаси та здобули призові місця – нагороджені Дипломами І і ІІІ ступеня.

20 березня 2023 року з нагоди Всесвітнього дня казки у дитячій філії Новоукраїнської центральної бібліотеки  проведено онлайн-вікторину "Чарівний світ української казки".

22 березня 2023 року до тижня дитячого читання в рамках проекту "Будуємо місточок між бібліотекою і садочком" бібліотекарі дитячої філії Новоукраїнської центральної бібліотеки провели з вихованцями дитячого садочку "Ромашка" гру-подорож "Країна Читалія запрошує".

22 березня 2023 року до Всесвітнього дня поезії  працівники Новоукраїнської центральної бібліотеки за участю користувачів бібліотеки та пересічних громадян нашого міста провела поетичний флешмоб "Чарівна сила поезії".

22 березня 2023 року у Новоукраїнській дитячій музичній школі відбувся  академічний концерт класу сольного співу.

25 березня 2023 року хореографічний колектив "Нова" філії №1 міського палацу культури  "Ювілейний" (керівник Оксана Полтавець) взяли участь у відкритих класифікаційних змаганнях зі спортивних бальних танців "Diamont – Cup 2023" у м. Кропивницький та здобули призові місця – нагороджені Дипломами І, ІІ, ІІІ ступеня.

27 березня 2023 року до Всекраїнського тижня дитячого читання в дитячій філії Новоукраїнської центральної бібліотеки проведений огляд книжкової виставки-подорожі "Книгоподорож навколо світу".

27 березня 2023 року в Новоукраїнській центральній бібліотеці відбулася зустріч з істориками, краєзнавцями, співробітниками Кіровоградського обласного краєзнавчого музею та Кіровоградського Регіонального центру наукових досліджень з історії України - Сергієм Мілютіним та Артемом Безшкуренком з публічною лекцією "Вільні козаки у боях за станції Адабаш та Новоукраїнка 1918 рік".

27 березня 2023 року до Всеукраїнського тижня дитячого читання працівники Звірівської філії Новоукраїнської  центральної бібліотеки провели огляд літератури "Українські поети - дітям".

30 березня 2023 року під час весняних канікул в дитячій філії проведено огляд дитячої преси "Прес-калейдоскоп".

30 березня 2023 року працівниками Новоукраїнської центральної бібліотеки спільно з провідною психологинею Новоукраїнського міського центру соціальних служб Мариною Кондратюк проведено  чергову зустріч Батьківського клубу за темою "Складна поведінка дитини"

05 квітня 2023 року на черговому заході Батьківського клубу працівниками Новоукраїнської центральної бібліотеки для учнів та викладачів ДНЗ ПТУ №40 м. Новоукраїнка проведено перехрестя думок "Гаджети і дитина: заборонити не можна дозволити".

05 квітня 2023 року до Тижня дитячого читання в рамках проекту "Будуємо місточок між бібліотекою і садочком" бібліотекарі дитячої філії провели з вихованцями дитячого садочку "Ромашка" медіа-подорож "У казковій країні Г. Х. Андерсена".

05 квітня 2023 року до Тижня дитячого читання для дітей в Захарівській філії Новоукраїнської центральної бібліотеки  проведена бібліотечна година "Книга - твій найкращий друг".

06 квітня 2023 року працівниками Новоукраїнської центральної бібліотеки до Всесвітнього дня здоров’я з учнями ДНЗ "Професійно-технічне училище №40 м. Новоукраїнка" проведено чергову зустріч в рамках діяльності Батьківського клубу "Особиста гігієна підлітків".

06 квітня 2023 року працівниками Новоукраїнської центральної бібліотеки в рамках  краєзнавчого проекту "Моя земля – початок України" з  старшокласниками ліцею "Лідер" (10-А кл.) проведено краєзнавчу розвідку "Імена, що стали історією".

06 квітня 2023 року до річниці від дня народження талановитої співачки Квітки Цісик працівниками Новоукраїнської центральної  бібліотеки провела літературно-музичну годину "Квітка Цісик: пісні з України" для учасників ветеранського хору "Журавка" в територіальному центрі надання соціальних послуг.

06 квітня 2023 року  в Захарівські філії Новоукраїнської ЦБ пройшла казкова година "В гості казка завітала". Користувачі бібліотеки інсценізували казки - "Рукавичка" та "Колобок". Створили саморобку "Бібліотека". За допомогою методу сторітеллінгу діти створили власну казку. Бібліотекар познайомила з книжковою виставкою "У світі казок"

07 квітня 2023 року в рамках морально-правового клубу "Підліток" працівниками Новоукраїнської центральної бібліотеки для учнів ДНЗ ПТУ №40 проведено майстер-клас "Дивовижна краса дівочого образу"  засновницею Простору Краси ViBeautyspase Вікторією Змеул.

11 квітня 2023 року до Всесвітнього дня авіації і космонавтики в дитячій філії з учнями 2-А та 1-А класів ліцею №6 проведена космічна медіавікторина "Що приховують зірки?".

12 квітня 2023 року Захарівська філія Новоукраїнської центральної бібліотеки та Захарівська філія МПК "Ювілейний" для молоді села провели Великодню годину "Свято Пасхи недалечко".

12 квітня 2023 року, напередодні Дня Світлого Христового Воскресіння,  заклади культури Новоукраїнської провели благодійну культурно-мистецьку акцію "Пишається писанка Новоукраїнщини"  на підтримку Збройних Сил України.

З 09.04 по 20.04.2023 року народний аматорський вокальний ансамбль "Горицвіт" філії №1 МПК "Ювілейний" (керівник Ольга Бойко) взяли участь у Всеукраїнському конкурсі "Слава Україні" та нагороджені Дипломом ГРАН – ПРІ. 

20 квітня 2023 року з метою виховання у дітей прагнення берегти, примножувати та охороняти природу в дитячій філії проведена еко-година "Будь природі другом".

27 квітня 2023 року працівниками Новоукраїнської центральної бібліотеки спільно з лейтенантом поліції Новоукраїнського РВП Ольгою Ляшенко в рамках морально-правового клубу "Підліток" проведено годину спілкування "Зупинись над прірвою! Подумай!".

28 квітня 2023 року викладачі класу сольного співу Новоукраїнської дитячої музичної школи провели за участю учнів 4-6 класів шкільний конкурс вокалізів "Майстерня співу".

03 травня 2023 року у Новоукраїнській дитячій музичній школі відбувся звітний концерт фортепіанно-скрипкового відділу.

10 травня 2023 року в рамках проекту "Будуємо місточок між бібліотекою і садочком", бібліотекарі дитячої філії Новоукраїнської центральної бібліотеки завітали до вихованців дитсадка "Ромашка" та провели поетичну хвилинку "Українські поети – дітям".

12 травня 2023 року з нагоди відзначення Дня матері та Дня родини у міському палацу культури "Ювілейний" проведено благодійний мистецький захід "Тобі, найрідніша". Свою любов до усіх мам та родини дарували мистецькі колективи МПК "Ювілейний" та філії №1 МПК "Ювілейний". У Мар'янопільської філії міського палацу культури "Ювілейний" діяла фотовиставка до Дня матері та Дня родини. Для дітей проведено квест "Мамина колискова", година доброти "Навчи мене мамо любити, як ти" та майстер-клас з виготовлення вітальних листівок "Я свою матусю щиро привітаю". У Захарівській філії міського палацу культури "Ювілейний"  відбувся мистецький захід "Ти у світі у мене єдина".  Для дітей проведено майстер клас "Квіти для мами", інтелектуальну гру "Маминими очима". Діти створили плакат "Вподобайки  для неньки".

12 травня 2023 року в Захарівській  філії Новоукраїнської центральної бібліотеки та Захарівській філії  міського палацу культури "Ювілейний" проведено захід "Ти у світі у мене єдина" до Дня матері.

12 травня 2023 року  у Фурманівській  філії центральної бібліотеки проведено флешмоб до Дня матері "Букет  для мами".

12 травня 2023 року учні та викладачі Новоукраїнської дитячої музичної школи прийняли участь у благодійному мистецькому заході "Тобі найрідніша!".

13 травня 2023 року у філії №1 міського палацу культури "Ювілейний" проведено  святковий концерт "Свято мами" за участі творчих колективів філії №1. У Фурманівській філії міського палацу культури "Ювілейний"  проведено мистецьку сучасну квест-гру для дітей "З мамою разом" з нагоди відзначення Дня матері.

14 травня 2023 року  у селі Воронівка проведено культурно-мистецький захід "Благослови, Берегине роду" за участі аматорів Улянівської філії міського палацу культури "Ювілейний" та філії №1 міського палацу культури "Ювілейний".

14 травня 2023 року до Дня Матері Захарівською філією Новоукраїнської центральної бібліотеки підготовлено відео-привітання для всіх мам.

18 травня 2023 року працівники Новоукраїнської центральної бібліотеки провели для учнів ДНЗ ПТУ №40 м. Новоукраїнка годину спілкування "Твій безпечний віртуальний світ".

18 травня 2023 року  у Новоукраїнській дитячій музичній школі проведено перевідний академічний концерт класу сольного співу.

18 травня 2023 року до Дня вишиванки в Новоукраїнській центральній бібліотеці представлено книжково-ілюстративну виставку "Вишиванок краса дивовижна". Працівники бібліотеки взяли участь в флешмобі "Вишиванку одягай – Україну прославляй".

18 травня 2023 року в дитячій філії Новоукраїнської центральної бібліотеки діяла виставка-інсталяція "Вишиванка єднає Україну", де були представлені вишиті рушники – особисті реліквії бібліотечних працівників та література про розмаїтий світ вишиванок.

18 травня 2023 року у Мар'янопільській філії Новоукраїнської центральної бібліотеки до Дня вишиванки з учнями 4 класу проведено народознавчу годину "Вишиванка: генетичний код нації".

24 травня 2023 року в рамках проекту "Будуємо місточок між бібліотекою і садочком", бібліотекарі дитячої філії з вихованцями дитсадка "Ромашка" провели літературну мозаїку "Перші кроки у світ енциклопедій".

25 травня 2023 року в рамках засідань Батьківського клубу працівниками Новоукраїнської центральної бібліотеки для учнів ДНЗ ПТУ №40 проведено актуальну розмову "Вірус лихослів’я".

26 травня 2023 року за участю викладачів та учнів відбувся звітний концерт Новоукраїнської дитячої музичної школи.

З 28 травня 2023 року на базі Новоукраїнської центральної бібліотеки діє благодійна виставка Єфімова Єгора.

29 травня 2023 року в дитячій філії Новоукраїнської центральної бібліотеки з другокласниками ліцею "Лідер" було проведено день юного художника "Діти малюють мир".  Заняття проводила майстриня, художниця, керівниця гуртку "Чарівні візерунки"  ЦДЮТ "ЗОРІТ" -  Нероба Світлана.

30 травня 2023 року в рамках морально-правового клубу "Підліток" Новоукраїнська центральна бібліотека для учнів ДНЗ ПТУ №40 провела годину здоров'я "Міняю цукерку на табакерку".

01 червня 2023 року, з нагоди Міжнародного дня захисту дітей, працівники Новоукраїнської центральної бібліотеки  спільно з працівниками філії №1 МПК "Ювілейний" провели гру –квест "Веселковий світ дитинства".

01 червня 2023 року дитяча філія Новоукраїнської центральної бібліотеки спільно з ДЦЮТ "ЗОРІТ" долучилася до вуличних локацій присвячених  святу, запропонувала жителям та гостям міста переглянути книги з книжкової виставки, де маленьким читачам було представлено найкращі книги сучасних українських та зарубіжних письменників. Всі бажаючі мали змогу взяти участь у розгадуванні кросвордів, складанні казкових пазлів та у грі-вікторині "Казкові друзі".

01 червня 2023 року до Дня захисту дітей Захарівською філією Новоукраїнської центральної бібліотеки спільно з Захарівською філією міського палацу культури  "Ювілейний" проведено захід "Ми діти твої, Україно!".

01 червня 2023 року Звірівська філія Новоукраїнської центральної бібліотеки провела конкурс дитячого малюнка "Дитинства щаслива пора".

01 червня 2023 року Мар'янопільською філією Новоукраїнської центральної бібліотеки для дітей проведено ігротека "Ярмарок загадок".

01 червня 2023 року Воронівська філія ЦБ для користувачів-дітей провела літературне читання "Літо на книжковій галявині" та конкурс малюнків "Дитинства щаслива пора"

01 червня 2023 року для дітей села Фурманівка проведено свято "Хай сонцю і квітам всміхаються діти" з іграми, розвагами, вікторинами.

01 червня 2023 року у  філії №1 міського палацу культури "Ювілейний" проведено мистецьку розважальну  ігрову програму для дітей громади. У Мар'янопільській  філії міського палацу культури "Ювілейний" відзначили свято для дітей  іграми, розвагами, "Ярмарком загадок" та малюнками на асфальті "Барви літа". У Фурманівській філії  міського палацу культури "Ювілейний" проведено для дітей розваги, ігри, вікторину "Хай сонцю і квітам всміхаються діти". У Захарівську філію міського палацу культури "Ювілейний" завітали діти села Захарівка, які приймали участь у цікавих розвагах: локація "Знайомство", локація "Я намалюю на асфальті щасливу дитину" - малюнок на асфальті, локація "Боже, дітей України бережи" - маайстер-клас виготовлення Ангела, локація "Дитячих мрій країна - чудова і чарівна" – квест, локація "Танцювальна та пісенна хвилинка", локація "Щасливе різнокольорове дитинство".

06 червня 2023 року працівники Новоукраїнської центральної бібліотеки спільно з представниками Новоукраїнського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Новоукраїнського РУ ДСНС України в Кіровоградській області, Новоукраїнського РВП та ДНЗ ПТУ №40 для учнів училища організували і провели інформаційно – практичне заняття "Перша допомога при вибухових травмах".

07 червня 2023 року  Новоукраїнська центральна бібліотека гостинно приймала в своїх стінах відвідувачів літнього оздоровчого табору, який діє нині на базі ЦДЮТ "ЗОРІТ". Щоб цікаво, змістовно і весело провести свій час, працівники бібліотеки запропонували дітям взяти участь у бібліогрі "Природничий експрес".

07 червня 2023 року в дитячій філії для вихованців літнього клубу "Дозвілля" ЦДЮТ "ЗОРІТ" було проведено День дружби "Разом веселіше".

14 червня 2023 року вихованці літнього клубу "Дозвілля" ЦДЮТ "ЗОРІТ" завітали до дитячої філії Новоукраїнської центральної бібліотеки. Бібліотекарі підготували цікаву та пізнавальну програму в рамках акції "Літо – 2023: наближаємо Перемогу", у ході якої діти мають можливість проявити свої здібності, таланти, працювати в команді, використовувати свою уяву та фантазію, бути активними та дружніми. Цього разу для маленьких відвідувачів бібліотеки було проведено літній читай-бум "Несумні канікули з книгою"

15 червня 2023 року процес творчості об’єднав відвідувачів чергової зустрічі Батьківського клубу в Новоукраїнській центральній бібліотеці, які спільно з керівником гуртка  "Оберіг" центру дитячо-юнацької творчості "ЗОРІТ" Тетяною Савою захопились процесом створення одного з  найдавніших символів міцності родини, сімейного оберегу, символу матері - прародительниці та зв’язку між поколіннями - ляльки-мотанки.

21 червня 2023 року для відвідувачів літнього оздоровчого табору, який діє при ЦДЮТ "ЗОРІТ" бібліотекарем Новоукраїнської центральної бібліотеки  проведено інтернет - мандрівку "Найдивовижніші бібліотеки світу".

21 червня 2023 року в дитячій філії Новоукраїнської центральної бібліотеки продовжується цикл заходів в рамках літньої програми "Літо-2023: наближаємо Перемогу". Так, з вихованцями літнього клубу "Дозвілля" ДЦЮТ "ЗОРІТ" проведено бесіду "Перестороги літа" ( Вибухо-небезпечні предмети, безпека на воді, укуси комах та ін.)

22 червня 2023 року проведено зустріч Батьківського клубу в Новоукраїнській центральній бібліотеці на тему: "Гіперактивна дитина" за участю директора міського інклюзивного центру Новоукраїнської міської ради  Людмила Шостак.

27 червня 2023 року у міському палаці культури "Ювілейний" проведено благодійний концерт з нагоди відзначення 25-річчя хореографічного колективу "Нова" філії №1 міського палацу культури  "Ювілейний".                         

28 червня 2023 року у міському палаці культури "Ювілейний" та філіях проведено урочисті заходи з нагоди відзначення Дня Конституції України.

Протягом І півріччя 2023 року учні Новоукраїнської дитячої музичної школи брали участь у різноманітних обласних, міжнародних, всеукраїнських конкурсах та фестивалях-конкурсах.

Протягом І півріччя 2023 року в фонди бібліотек Новоукраїнської ТГ надійшло 37 примірників документів на суму 2196 грн., в тому числі на сільські філії 10 примірників на суму 730 грн.

З обласної бібліотеки ім. Чижевського надійшло 27 примірників документів на суму 1466 грн.

З благодійного фонду "Здоров’я майбутнього" для Захарівської філії Новоукраїнської центральної бібліотеки надійшло у подарунок 10 примірників на суму 730 грн.       

Проведено поточний ремонт мереж електрозабезпечення у міському палаці культури "Ювілейний" на  98,1 тис. грн.  Виготовлено проектно-кошторисну документацію по проекту – капітальний ремонт (влаштування гідроізоляції) даху МПК "Ювілейний" на суму 70 тис.грн.

Протягом I-го півріччя 2023 року проведено Кубок Новоукраїнського району з фут залу на підтримку Збройних Сил України, Міську гімназіаду з шахів та шашок, волейболу, баскетболу, міський етап фізкультурно-оздоровчого заходу "Мама, тато, я – спортивна сім’я", чотири етапи  змагань з футболу "Шкіряний м’яч" 2023 року, обласні змагання "Відкритий турнір Новоукраїнської громади з греко-римської боротьби з нагоди Дня захисту дітей пам’яті Федора Бондура та Альберта Масола", турніри серед дітей та молоді з настільного тенісу, з шашок та шахів. Збірні команди з футболу взяли участь в чемпіонаті Кіровоградської області з футзалу серед аматорських команд сезону 2022 – 2023 року, Кубку голови Кодимської міської ради серед ветеранів 35+ та 55+,  Кубку Кіровоградської області з футболу пам’яті Євгенія Шамбіра сезону 2023 року, чемпіонаті Кіровоградської області з футболу сезону 2023 року. Збірна команда Новоукраїнської громади взяла участь в турнірі з тенісу настільного "ІГРИ МУЖНІХ".

Було проведено 4 робочих засідань з представниками молодіжної ради при Новоукраїнському міському голові, до Дня закоханих організовано благодійну фотозону на підтримку ЗСУ.

Протягом I-ого півріччя 2023 року відбулося два засідання координаційної ради з питань сім`ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобіганню та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.

Медичні послуги на території громади надають комунальне некомерційне підприємство "Новоукраїнська міська лікарня" та комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Новоукраїнської міської ради, п’ять фельдшерсько-акушерських пунктів.

Відповідно до програм фінансування сфери охорони здоров'я  для комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Новоукраїнської міської ради передбачено 5890,3 тис. грн. (Новоукраїнська ОТГ – 1184,65 тис. грн., Рівнянська ОТГ – 2220,6 тис. грн.,  Глодоська ОТГ- 631,4 тис. грн., Ганнівська ОТГ – 1603,65 тис. грн., Соколівська ОТГ – 250,0 тис. грн.), а для комунального некомерційного підприємства "Новоукраїнська міська лікарня" - 11530,1 тис. грн..

Відповідно до Програми місцевих стимулів для медичних працівників Новоукраїнської міської територіальної громади було виділено на 2023 рік 100,8 тис. грн. для заохочення молодих спеціалістів лікаря-терапевта. та лікаря-педіатра.

Протягом І півріччя 2023 року надійшла благодійна (гуманітарна) допомога - 1760,4 тис. грн. ( вакцина, медичний одяг, ліки та вироби медичного призначення, набір патранажної сестри, медичне приладдя, планшет, гігієнічні набори, господарчі товари, облаштування щеплювального кабінету, швидкі тести на COVID-19, генератор бензиновий, паливо, дитячий бокс).   Централізовано за рахунок коштів Державного бюджету також було отримано медикаменти на суму 282,4 тис. грн. від КНП "Кіровоградська обласна лікарня Кіровоградської обласної ради"– 216,2 тис. грн., КНП "Обласна клінічна дитяча лікарня КОР" ( вакцина та медикаменти) – 66,2 тис. грн.

В 2023 році проведено поточний ремонт пандуса, заміна міжкімнатних дверей, монтування навісу, поручнів підрядним способом в Фурманівському фельдшерському пункті на загальну суму 33,3 тис. грн.

Запроваджено універсальну прогресивну модель домашніх візитів для покращення надання медико-соціальної допомоги за сприяння UNICEF Ukraine родинам із дітьми від 0-3 років на первинному рівні.

Для забезпечення автономної роботи Новоукраїнської лікарської амбулаторії загальної практики - сімейної медицини № 2 подано проект по програмі Міністерства охорони здоров’я України у межах спільного проєкту зі Світовим банком "Зміцнення системи охорони здоровʼя та збереження життя" (HEAL UKRAINE) (встановлення сонячних панелей, акумуляторів та інверторів).

На протязі І півріччя 2023 року покращено матеріально технічну базу комунального некомерційного підприємства "Новоукраїнська міська лікарня" Новоукраїнської міської ради за рахунок благодійних організацій:

- док-станція для інфузоматів – 84,6 тис. грн.,

- пристрій для обігріву пацієнта – 80,0 тис. грн.,

- апарат ШВЛ (4шт*150тис.грн.) - 600тис.грн.,

- паровий стерилізатор – 826,7 тис. грн..

Виконавчим комітетом Новоукраїнської міської ради передано:

-  ліжка металеві – 136,8 тис. грн.,

- ларингоскопи – 27,6 тис. грн..

- мікрохвильові печі – 16,0 тис. грн.

- плити електричні – 174,0 тис. грн.

- комплекти постільної білизни – 32,6 тис. грн.,

- матраци – 181,3 тис. грн.,

- подушки – 9,6 тис.грн,

- дизельне паливо для генераторів – 106,0 тис. грн.,

- меблі для квартир – 184,1 тис. грн.

Від Кіровоградської обласної лікарні:

- отоскоп/офтальмоскоп – 30,3 тис. грн.,

- витратні матеріали для отоскопу/офтальмоскопу – 0,3 тис. грн.,

-ларингоскоп Welch Allyn (2шт.) – 27,5 тис. грн.

Від Регіонального центру громадського здоров’я:

- дефібрилятор – 150,0 тис. грн.,

- монітор пацієнта (3 шт.) – 130,4 тис. грн..

- опромінювач бактерицидний – 6,4 тис. грн.,

Від ДП Медичні закупівлі України - бензиновий генератор – 59,4 тис. грн.

Регніональний центр громадського здоров'я, Облтубдиспансер, Обласна психічна лікарня надали медикаменти – 516,4 тис. грн..

Для проведення ремонтних робіт для проживання тимчасового житла лікарів було виділено Новоукраїською міською радою на придбання будівельних матеріалів – 350,0 тис. грн., та на оплату ремонтних робіт 556,1 тис. грн.

Розпочато в 2021 році капітальний ремонт поліклінічного відділення лікарні за рахунок програми Президента "Велике будівництво".

За рахунок благодійних організацій:

  • придбано вироби медичного призначення на суму 1026,9 тис. грн.
  • лікарські засоби на суму 1580,4 тис. грн.
  • продукти харчування на суму 86,2 тис. грн.
  • інші матеріальні цінності на суму 1419,5 тис. грн.

Відповідно до "Програми місцевих стимулів для медичних працівників Новоукраїнської міської територіальної громади на 2021-2025 роки" для виплати матеріального заохочення молодим лікарям КНП "Новоукраїнська міська лікарня" на 2023 рік Новоукраїнською ТГ виділено 463,8 тис. грн. за січень - червень 2023 року виплачено 199,9 тис. грн.

Для успішного функціонування закладу було працевлаштовано лікаря-травматолога, лікаря терапевта, лікаря-УЗД та лікаря-анестезіолога.

Повномасштабна війна росії проти України спричинила різке збільшення кількості внутрішньо переміщених осіб, які тікаючи від атак агресора, були змушені змінити місце свого постійного проживання та оселилися на території громади.

У громаді зустрічали людей, які приїжджали власними авто, і направляли їх туди, де можна поселитися відповідно до веденого ними Реєстру житла, де містяться дані про всі доступні місця для проживання. Також зустрічали людей на вокзалі з евакопоїзда та допомагали в розселенні їх в центрі комплексного проживання.

Спеціалістами управління соціального захисту та охорони здоров’я Новоукраїнської міської ради за 1 півріччя 2023 року прийнято 1314 заяв на призначення усіх видів державних допомог та пільг. Усі заяви з документами скановані та занесені до ПК «ІІС «Соціальна громада» (тобто сформовано електронну заяву) та відправлено до управління соціального захисту населення райдержадміністрації для подальшої обробки.

За І півріччя 2023 року оформлено довідок внутрішньо переміщених осіб – 97 громадянам.

Управління соціального захисту та охорони здоров’я Новоукраїнської міської ради здійснює нарахування компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану. Станом на 01.07.2023 року 113 мешканця громади, які прихистили 269 внутрішньо переміщених осіб та звернулись за компенсацією.

Також працівники управління залучені до видачі гуманітарної допомоги, тобто продуктів харчування, засобів гігієни тощо.

В 2021 році розроблені та затверджені:

1 - Програма соціальної підтримки населення на території Новоукраїнської міської територіальної громади на 2021-2025 роки, що потребують матеріальної допомоги, затверджена рішенням міської ради від 12 жовтня 2021 року № 4856 - метою програми є розв’язання проблем підвищення рівня та якості життя, посилення соціального захисту населення, поліпшення умов уразливих верств населення громади, сприяння з питань розв’язання проблем побутового характеру людей похилого віку, інвалідів, малозабезпечених сімей, багатодітних сімей, сімей, що опинились у складних життєвих обставинах, інших категорій населення. Реалізація заходів Програми забезпечує можливість отримати соціально незахищеним категоріям громадянам міста матеріальну допомогу, що дозволяє пом’якшити соціальну напругу у зв’язку з негативним впливом інфляційних процесів, підвищенням цін та тарифів і відчути реальну допомогу з боку місцевої влади;

2 - Міська програма підтримки учасників Антитерористичної операції (Операції об'єднаних сил), бойових дій на території України та членів їх сімей – жителів Новоукраїнської міської територіальної громади на 2021-2025 роки, затверджена рішенням міської ради від 12 жовтня 2021 № 486 зі змінами від

30 березня 2022 року, від 19 липня 2022 року та від 20 вересня 2022 року, 20 вересня 2022 року № 849,  – метою програми є підвищення рівня соціального захисту учасників АТО (ООС), бойових дій на території України та членів їх сімей та сімей, члени яких загинули під час здійснення АТО (ООС), бойових дій на території України підтримання їх належного морально-психологічного стану, поліпшення ефективності взаємодії органів місцевого самоврядування з регіональними громадськими організаціями, волонтерами та іншими юридичними особами у сфері підтримки учасників АТО (ООС) бойових дій на території України та членів їх родин, вшанування пам’яті загиблих героїв;

Відповідно до затверджених програм:

Протягом І півріччя 2023 року за рахунок коштів місцевого бюджету надавались наступні види допомоги:

-           часткова компенсація витрат на оплату електроенергії на домоволодіння в розмірі 500 грн. інвалідам І групи по зору – 4 особам на суму 2,0 тис. грн.;

-           матеріальна допомога в розмірі 500 грн. вдовам померлих ліквідаторів, потерпілих, смерть яких пов’язана з наслідками аварії на ЧАЕС - 11 особам на суму 5,5 тис. грн.;  

-           компенсація пільг на придбання твердого палива в розмірі 50-відсоткової знижки вартості 1 тони вугілля на домоволодіння особам, які стали інвалідами під час проходження військової служби, батькам та членам сім`ї військовослужбовців – 1 особі на суму 1,74  тис. грн.;

-           матеріальна допомога сім’ям загиблих учасників бойових дій в Афганістані – одній особі в сумі 5,0 тис. грн;

-           матеріальна підтримка на лікування за заявами окремих осіб, які (сім’ї яких) потрапили в скрутне матеріальне становище в силу різних життєвих обставин – 70 особам на суму 178,5 тис. грн.;

-           відшкодовуються надані пільги організації, надавачу пільг з послуг зв’язку особам, які мають на це право згідно чинного законодавства - 2 особам на суму 0,46 тис. грн.;

-           щомісячна матеріальна допомога родинам, в яких виховуються діти з інвалідністю, що потребують постійного прийому лікарських засобів – 3 особам на суму 9,4 тис. грн.;

-           надається компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги – 4 особам на 53,4 тис. грн.;

-           допомога на поховання деяких категорій осіб – 12 особам на суму

24 тис. грн.;

-           надається щомісячна матеріальна допомога особам, яким виповнилося 100 і більше років – 1 особі на суму 3,0 тис. грн.;

-           щомісячно здійснюється відшкодування учасникам бойових дій Другої Світової війни, бойових дій на території інших країн, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих воїнів-інтернаціоналістів витрат на проїзд в міському пасажирському транспорті – 10 особам на суму 29,5 тис. грн.

В І півріччі 2023 року надано фінансову підтримку громадській організації "Організація ветеранів України Новоукраїнської територіальної громади Новоукраїнського району Кіровоградської області" на суму 27,5 тис. грн.

За рахунок бюджетних коштів проводяться:

-           акції та свята для дітей з інвалідністю, у тому числі із залученням спонсорських коштів;

-           заходи з нагоди Міжнародного дня інвалідів, у тому числі залучення спонсорських коштів;

-           заходи з нагоди Міжнародного дня людей похилого віку, у тому числі залучення спонсорських коштів;

-           заходи для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, до Дня Святого Миколая, новорічно-різдвяних свят, у тому числі через залучення спонсорських коштів.

Також для надання допомоги сім’ям, які потрапили в складні життєві обставини забезпечується проведення громадських робіт.

За І півріччя 2023 року здійснювалися заходи, спрямовані на поліпшення соціального стану учасників АТО (ООС), бойових дій на території України та членів їх сімей. Зокрема, із міського бюджету було виділено кошти:

-           пораненим учасникам АТО (ООС), бойових дій на території України – 8 особам на суму 80 тис. грн.;

-           родинам загиблих учасників АТО (ООС), бойових дій на території України – 5 сім’я на суму 385 тис. грн.;

-           завезення води (6 м3) на одне домоволодіння на рік учаснику АТО (ООС), бойових дій на території України – 8 особам на суму 4,14 тис. грн.;

-           подарунки дітям учасників АТО (ООС), бойових дій на території України до 1 червня Дня захисту дітей – 12 особам на суму 14,4 тис. грн.;

-           відшкодування учасникам АТО (ООС), бойових дій на території України та членам сімей загиблих (померлих) учасників АТО (ООС), бойових дій на території України витрат на проїзд в міському пасажирському транспорті – 13 особам на 48,7 тис. грн.;

Окрім того, в рамках програми в І півріччі 2023 року надано допомогу сім’ям загиблих учасників АТО (ООС), бойових дій на території України в організації та проведенні поховання.

Також управлінням забезпечено прийом заяв з документами від деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей для призначення та виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення.

Управління соціального захисту та охорони здоров’я Новоукраїнської міської ради веде облік повнолітніх недієздатних осіб та  осіб, цивільна дієздатність яких обмежена. На обліку перебуває 16 осіб. Щороку здійснюється контроль за діяльністю опікунів шляхом планових відвідувань осіб, які перебувають під опікою.

Протягом І півріччі 2023 року забезпечено роботу опікунської ради та рішенням виконавчого комітету призначено 45 помічників дієздатних фізичних осіб.

За запитами управління соціального захисту населення райдержадміністрації здійснено 248 обстежень матеріально - побутових умов сім’ї, про що складено відповідно 248 актів та передано до управління соціального захисту населення Новоукраїнської райдержадміністрації.

Видано:

- 250 довідок про наявність пічного опалення та 1139 довідок про склад сім’ї;

- 146 довідок з місця проживання для оформлення спадкової справи;

-126 довідок про зареєстрованих осіб для здійснення нотаріальних дій щодо нерухомого майна;

- 58 довідок з місця проживання та 1192 довідки про склад сім’ї.

Соціальні послуги в громаді надаються комунальною установою ″Центр соціальних послуг Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області″ та комунальним закладом "Новоукраїнський міський центр соціальних служб".

Комунальна установа ″Центр соціальних послуг Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області″ (далі - Центр) розпочав свою діяльність з  01 лютого  2019 року.

Соціальні послуги в громаді надаються комунальною установою ″Центр соціальних послуг Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області″ та комунальним закладом "Новоукраїнський міський центр соціальних служб".

Комунальна установа ″Центр соціальних послуг Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області″ (далі - Центр) складається з 2 відділень: відділення соціальної допомоги вдома та відділення денного перебування.

При відділенні денного перебування надаються на  платній  та безоплатній основі швацькі,  перукарські послуги,  послуги  з   комплексного обслуговування і ремонту будинків,  розпилювання дров тощо.

Також Центром надаються  транспортні послуги легковим автомобілем служби ″соціальне таксі″ ветеранам ВВВ, одиноким особам, особам з інвалідністю. Протягом І півріччя  2023 року  надано 55 транспортних послуг.

За І півріччя 2023 рік особи з інвалідністю І групи, особи та діти з інвалідністю з порушеннями зору та опорно-рухового апарату, отримали транспортні послуги спеціально обладнаним транспортним засобом для перевезення вищевказаної категорії осіб. Протягом І півріччя поточного року  цією послугою скористалось  9  жителів Новоукраїнської територіальної громади,  які отримали 54 транспортних послуг, в тому числі 15 осіб, які перебувають на обліку в Центрі, отримали 23 транспортну послугу.

Наразі на обслуговуванні в центрі перебуває 689 осіб, з них 316 особи у відділенні надання соціальної допомоги вдома та 373 у відділенні денного перебування.

Протягом І півріччя 2023 року у відділенні надання соціальної допомоги вдома в зв'язку зі смертю, відмовою від отримання соціальних послуг з обліку було знято 24 особи.  Наразі у відділенні перебуває 316 одержувача соціальних послуг, в тому числі 269 по місту та 47 по селу, з них 218 одинокі та одиноко проживаючі.

У відділенні 260 осіб отримують соціальні послуги за рахунок бюджетних коштів, 56 особа – за плату.

Відділенням соціальної допомоги вдома за І півріччя 2023 рік надано 65135 соціальна послуга. Зокрема обслуговано 24 осіб (у тому числі 3 інвалідам війни) з числа ветеранів війни та членів сімей загиблих ветеранів війни, 41 - дітей війни, 16 - ветеранів праці, 3-ВПО та інші категорії – 232 осіб. Це найбільш вразливі верстви населення, які за станом здоров'я, через значний похилий вік та одиноке проживання потребують постійного соціально – побутового обслуговування соціальними робітниками вдома.

У відділенні денного перебування на обліку перебуває 373 особи, протягом І півріччя 2023 року 13 (180 послуг) громадян отримували соціальні послуги факультету хорового співу, 14 осіб (1542 послуг) - оздоровчої фізкультури, арома- та фітотерапії. Одночасно у відділенні 106 осіб (963 послуги) отримали послуги профілактичного масажу та 321 (888 послуг) - вимірювання тиску.

Протягом  І півріччя 2023 року 392 осіб (875 послуги) отримали послуги перукаря, в тому числі: 392 осіб ( 875 послуг) на безоплатній; 117 осіб (396 послуг) швацьких послуг, на безоплатній основі; 14 осіб - послугу з комплексного обслуговування і ремонту будинків; 139 осіб (405 послуг) - по розпилюванню, рубанню та занесенню дров і вугілля та обкошуванню дворів; 58 осіб (399 послуг) отримали послуги прання білизни.

На даний час велосипедами забезпечено 16 соціальних робітників, що складає 50 % загальної кількості.

Протягом І півріччя 2023 року до Новоукраїнського міського центру соціальних служб надійшли повідомлення про перебування у складних життєвих обставинах щодо 70 сімей та осіб. У всіх сім'ях та особам було здійснено оцінку потреб дитини та її сім'ї/особи,  за результатом яких, у 10 сім'ях, в яких виховується 19 дітей, складні життєві обставини підтвердились. Сім’ї є отримувачами соціальних послуг центру.

Всього протягом І півріччя 2023 року у 78 сім’ях, в яких виховується 170 дітей, підтверджено складні життєві обставини. 14 сім’ям припинено надання соціальних послуг, з них 12 сімей – з позитивним результатом,   2 сім’ї виїхало на постійне місце проживання за межі Новоукраїнської ТГ.

Протягом І півріччя 2023 року соціальним супроводом було охоплено 13 сімей та осіб. З них: 9 сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, 4 сім’ї, де виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Припинено надання даної соціальної послуги 4 сім’ям, всі з позитивним результатом.

Крім цього, соціальними послугами охоплено 2 сім'ї, члени сімей, яких ВІЛ-позитивні, 9 сімей, члени яких мають інвалідність, 2 неповнолітні одинокі матері.

Протягом І півріччя 2023 року здійснено 25 перевірок цільового використання державної соціальної допомоги при народженні дитини. Фактів нераціонального та нецільового використання коштів не виявлено.

З метою збереження материнства, попередженню відмов матерів від новонародженої дитини та профілактики раннього соціального сирітства центром забезпечено функціонування Консультативного пункту при пологовому відділенні КНП "Новоукраїнська міська лікарня", соціальною роботою охоплено 1 жінку, яка перебувала у пологовому відділенні.

Соціальні послуги надавалися 8 молодим особам, які мали конфлікт із законом та перебували на обліку районного відділу з питань пробації.

Соціальними послугами Новоукраїнського МЦСС охоплено 7 сімей внутрішньо переміщених осіб, 3 з яких опинились у складних життєвих обставинах. З всіма сім'ями проводиться відповідна робота та надається психологічна допомога, всі внутрішньо переміщені особи забезпечені гуманітарною допомогою.

Також на території Новоукраїнської ТГ функціонує психологічний хаб по роботі з особами, що постраждали від повномасштабного військового вторгнення російської федерації в Україну, який знаходиться за адресою: вул. Покровська, 72. За період роботи психологічного хабу фахівцями надано одноразову психологічну допомогу 2 військовослужбовцям, звільненим з військової служби за сімейними обставинами, 2 особам з  сімей загиблих захисників України, 15 особам з числа ВПО та 3 дітям з числа ВПО.

Проведено 15 профілактичних заходів з учнями загальноосвітніх закладів громади, спрямованих на попередження виникнення різних форм насильства в учнівському середовищі, в тому числі, булінгу, виховання нетерпимого ставлення до проявів домашнього насильства. Охоплено 142 дитини.

Проведено тренінгове заняття із мешканцями Новоукраїнського МКП для ВПО  щодо різних форм насильства та торгівлі людьми. Роботою охоплено 13 чоловіків/жінок. З дітьми проведено просвітницький захід "Як вберегтися від булінгу? Перший раз у новій школі". Охоплено 7 дітей з числа ВПО.

Проведено профорієнтаційний захід для дітей із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, спрямований на ознайомлення дітей із поняттям професія, класифікацією професій, перешкодами, які заважають при виборі професії, правилами правильного вибору професії. У заході взяли участь 11 підлітків.

Основні заходи Стратегії розвитку, Програми соціально-економічного та культурного розвитку і Плану соціально-економічного розвитку Новоукраїнської міської територіальної громади передбачені на 2023 рік розпочато протягом І півріччя 2023 року, роботи будуть продовжуватися у ІІ півріччі 2023 року.

 

 

 

Начальник відділу регіонального

розвитку, економіки та торгівлі                                                                                В. Стецюренко