Пероральна вакцинація

  • 86

Фото без опису

Наприкінці вересня – на початку жовтня цього року на Кіровоградщині розпочнеться осіння кампанія з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу. Приманки з вакциною розкладатимуть вручну на узліссях, узбіччях сільськогосподарських угідь та обабіч доріг.

 

Осіння кампанія з імунізації диких тварин проти сказу буде проведена створеними бригадами за участю ветеринарних спеціалістів Держпродспоживслужби, представників органів місцевого самоврядування, мисливських і лісових господарств на територіях громад області. Під час кампанії заплановано обробити площу 1954 км² та розповсюдити близько 50 000 приманок із антирабічною вакциною, які є безпечними для людей та тварин.

 

Приманка має вигляд невеликого брикета розміром із сірникову коробку із запахом м'ясокісткового борошна, всередині якого знаходиться блістер із діючою речовиною. Достатньо, щоб декілька краплин діючої речовини потрапили на слизову оболонку ротової порожнини для того, щоб у тварини з’явився імунітет проти захворювання на сказ. Такий спосіб боротьби з хворобою є дуже ефективним, оскільки в дикій природі парентерально ін’єкційно вакцинувати тварин неможливо.

 

Така вакцина:

 

створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні;

 

не виділяє вакцинний вірус зі слиною;

 

безпечна для інших тварин;

 

безпечна для людини і природного середовища;

 

стабільна в польових умовах.

 

Звертаємось до мешканців області з проханням із порозумінням поставитись до заходів з імунізації диких м'ясоїдних тварин: при виявленні принад не переміщуйте їх та не беріть в руки, аби приманки залишались привабливими для тварин. Наголошуємо, що брикети з вакциною не несуть небезпеки для людей та тварин.

 

Зазначимо, що протягом 2018-2021 років на території Кіровоградської області розповсюдження приманок з вакциною здійснювали з використанням літаків, обладнаних GPS-навігатором. Завдяки таким заходам кількість випадків сказу серед тварин вдалося зменшити майже вдвічі. Однак з початку введення в Україні воєнного стану польоти під забороною.

 

Довідково. Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин та людей, яка уражає центральну нервову систему, супроводжується паралічами і без лікування завжди закінчується смертю.

 

Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та безпритульні тварини, однак основним носієм вірусу сказу є червона лисиця.

 

 

 

Новоукраїнське районне управління Головного управління Держпродспоживслужба в Кіровоградській області

 

Інші оголошення

Всі оголошення