Негативний вплив сажкових хвороб на зернові колосові культури

  • 76

Фото без опису

Найважливішою зерновою культурою України є пшениця, що займає перше місце за посівними площами та є головною продовольчою культурою країни.
Серед багатьох чинників, що негативно впливають на реалізацію генетичного потенціалу врожайності пшениці, істотну роль відіграють хвороби, спричинені сажковими грибами.

Сажкові хвороби несуть подвійну шкоду агровиробникам: вони не лише скорочують густоту посівів пшениці, а й замість зерна у колосі дають утворену спорову масу. Серед видового складу сажкових хвороб, що присутні в Україні, відмічені такі як: тверда, летюча, стеблова та карликова сажки. Уражені проростки пшениці озимої уповільнюють свій ріст і розвиток, частина їх гине, внаслідок чого знижуються схожість і густота посівів.
За сильного ураження твердою сажкою недобір урожаю може становити понад 15–20%. Крім того, встановлено, що при тривалому згодовуванні тваринам ячменю з домішкою теліоспор твердої сажки у корів спостерігається порушення серцевої діяльності, зменшення надоїв молока, а серед овець – навіть смертність.
За розвитку стеблової сажки хворі рослини дають уп’ятеро менший урожай маси, зменшується продуктивна кущистість. Недобір урожаю зерна в польових умовах відповідає відсотку уражених рослин.
Карликова сажка – шкідливіша за тверду. Уражені посіви майже не формують урожай.
Летюча сажка також дуже шкідлива. Уражені рослини не плодоносять. Маса надземної частини хворої рослини на 30-40% менша, ніж здорової. Існує прихований недобір урожаю. Деякі рослини видужують, але якість і величина урожаю знижується.
Враховуючи те, що наявність на посівах пшениці сажкових захворювань не залежить від природно-кліматичних умов внаслідок біологічних особливостей збудників, боротьба з цими небезпечними хворобами потребує особливої уваги та спеціальних заходів.
Ефективними заходами в обмеженні поширення сажкових хвороб зернових колосових культур є насамперед обов’язковий лабораторний контроль якості насіннєвого матеріалу як власного виробництва, так і придбаного у інших виробників. Надалі моніторинг посівів в процесі вегетації, подальший контроль за процедурою зберігання отриманого урожаю. Дуже важливою умовою захисту посівного матеріалу є протруєння насіння з урахуванням знищення сажкових хвороб.

 

За інформацією державної установиКіровоградська обласна

 фітосанітарна лабораторія”