До уваги операторів ринку харчових продуктів – про державну реєстрацію потужностей

  • 18

Фото без опису

Новоукраїнське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області ще раз наголошує, що суб’єкти господарювання (юридичні особи, фізичні особи – підприємці, фізичні  особи), які провадять діяльність на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужність.

Це передбачається Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», зокрема статтею 20.

Процедура проведення державної реєстрації потужностей, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів визначена у статті 25 цього закону та наказі Міністерства аграрної політики та продовольства України                                 від 10 лютого 2016 № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам».

Розпорядженням Кабінету міністрів України від 16 травня 2014 року № 523-р «Деякі питання надання адміністративних послуг через центри надання адміністративних послуг» Державна реєстрація потужностей операторів ринку внесена до переліку адміністративних послуг органів виконавчої влади та адміністративних послуг, що надаються органами місцевого самоврядування у порядку виконання делегованих повноважень, які є обов’язковими для надання через центри надання адміністративних послуг.

Оператор ринку зобов’язаний подати/надіслати до територіального органу Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області через Центр надання адміністративних послуг заяву про державну реєстрацію потужності встановленої форми.

Заява про державну реєстрацію потужності засвідчується підписом оператора ринку або уповноваженої ним особи та реєструється територіальним органом  Головного управління в день її надходження із ЦНАПу.

Зазначений обов’язок поширюється на:

- заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами тваринного та рослинного походження (вода питна, напої також підлягають реєстрації) всіх форм власності – магазини, лотки з реалізації;

-   заклади громадського харчування (ресторани, бари, кафе, піцерія тощо.);

- первинне виробництво харчових продуктів тваринного походження, а також пов’язана з ним діяльність, зокрема зберігання та поводження з первинною продукцією в місці первинного виробництва, за умови, що при цьому істотно не змінюється стан такої продукції;

- виробництво ремісничих харчових продуктів,

- транспортування харчових продуктів тваринного походження, 

- виробництво та/або зберігання харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження;

- підприємства, що провадять діяльність на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів які не потребують експлуатаційного дозволу.

Державна реєстрація потужностей здійснюється компетентним органом шляхом внесення відповідної інформації до реєстру на безоплатній основі впродовж 10 календарних днів після отримання заяви Головним управлінням. Потужностям у реєстрі присвоюється особистий реєстраційний номер.

Оператор ринку повідомляється про результат розгляду заяви шляхом отримання чи надсилання копії прийнятого рішення.

Забороняється виробництво та/або обіг харчових продуктів або кормів з використанням незареєстрованої потужності, якщо обов’язковість її державної реєстрації встановлена законом.

Неподання суб’єктом господарювання заяви про державну реєстрацію потужностей, тягне за собою накладення штрафу відповідно до ст. 65 Закону України № 2042-VIII від 18.05.2017:

на юридичних осіб - у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат (станом на 01.01.2024 це становить 142 000 грн);

на фізичних осіб - підприємців - у розмірі одинадцяти мінімальних заробітних плат (станом на 01.01.2024 це становить 78 100 грн).