Увага! Нерест!

  • 233

Фото без опису

Для забезпечення створення сприятливих умов природного відтворення водних 6iopecypciв у рибогосподарських водних об"єктах області наказом Держрибагентства у Кіровоградській області від 27 березня 2023 року № 16-74 "Про заборону добування (вилову) водних 6iopecypciв у рибогосподарських водних об'єктах (їx частинах) у період нересту та затвердження переліку меж нерестовищ на водних об"єктах Кіровоградської області у 2023 році в районі діяльності Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Кіровоградській області" затверджено терміни заборони добування (вилову) водних 6iopecypciв у рибогосподарських водних об"єктах (їх частинах) у період нересту та визначено місця масового нересту водних 6iopecypciв (нерестовища).

Заборона на лов (добування) водних 6iopecypciв здійснюється у весняно-літній період природного відтворення (нересту) на водних об"єктах  Кіровоградської області на Кременчуцькому та Кам'янському водосховищах в межах Кіровоградської області (включаючи першу та останню дату), а саме:

-у всіх річках та їх кореневих водах (руслах річок з усіма діючими рукавами, затоками, затонами) – з 1 квітня по 20 травня 2023 року;

- у всіх водосховищах – з 1 квітня по 9 червня 2023 року;

- у придаткових водоймах – з 1 квітня по 30 червня 2023 року.

Любительське i спортивне рибальство у період весняно-літньої заборони проводиться відповідно до Правил любительського i спортивного рибальства, затверджених наказом Miністерства аграрної політики та продовольства України 19 вересня 2022 року № 700 (iз змінами).

За порушення Правил рибальства передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Так, ч. 3 ст. 85 КУпАП тягне за собою попередження або накладання штрафу до 170 грн. Відповідно до ч. 4 ст. 85 КУпАП передбачений штраф у розмірі від 340 до 680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника та незаконно добутих водних біоресурсів чи без такої. Протокол за даною статтею складається, якщо громадянин грубо порушив правила рибальства, зокрема:

-     рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, колючим знаряддям лову забороненим методом багріння, сіткоснастевих та інших заборонених знарядь лову;

- вилов водних біоресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену Правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову у 3 кг.

Крім штрафу, за незаконний вилов водних біоресурсів рибоохоронцями нараховуються збитки. Розрахунок збитків здійснюється відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. № 1209 "Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів" (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 6 жовтня 2021 р. № 1039).

У разі завдання істотної шкоди рибним запасам, працівниками Нацполіції відкривається кримінальне провадження за ст. 249 ККУ, яке передбачає накладання штрафу від 17 000 до 51 000 грн. або обмеження волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого. Ті самі діяння, якщо вони вчинені із застосуванням вибухових, отруйних речовин, електроструму або іншим способом масового знищення риби, звірів чи інших видів тваринного світу або особою, раніше судимою за кримінальне правопорушення, передбачене цією статтею, – караються штрафом від 51 000 до 85 000 грн. або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ст. 88-1 КУпАП передбачає накладання штрафу від 510 до 1 700 грн. з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої. Адмінматеріал оформлюється у випадку порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного світу. Зокрема, продаж водних біоресурсів без документа, що підтверджує законність придбання (чека, товарно-транспортної накладної тощо) та інших необхідних документів.

За виготовлення, збут чи зберігання заборонених знарядь добування об'єктів тваринного світу (ч. 1 ст. 85-1 КУпАП) на особу накладається штраф від 153 до 357 грн. з конфіскацією цих знарядь, матеріалів та засобів для їх виготовлення.